Avhengighet

Det kan synes som vi mennesker har en særlig disposisjon for å utvikle avhengighet. Undersøkelser viser at avhengighet uansett type, aktiverer de samme områdene i hjernen. Med andre ord; at både rusavhengighet, sex-avhengighet og spillavhengighet har de samme eller lignende nevropsykologiske utfall.

Avhengighet er en psykisk lidelse. Men det er ikke mange år siden rusavhengighet ble forstått som en moralsk svakhet enn en lidelse. Og fremdeles er det mye stigma knyttet til all form for avhengighet. Avhengighet deler med noen andre lidelser, for eksempel spiseforstyrrelser, at det ikke alltid oppleves som et problem for den som har det. I hvert fall ikke i de tidligste fasene. Psykiske lidelser har som en del av definisjonen at det nettopp er en lidelse.

Men selv om den med avhengigheten ikke opplever sin avhengighet som en lidelse, så vil til gjengjeld familie og venner ofte bli svært skadelidende. Avhengighet er derfor en av de lidelsene der familie og venner oftest merker problemene, før den som «eier problemet». Her fokus på familien som helhet vesentlig. Det er selvsagt også mulig at familie og venner overdriver problemene. For eksempel kan noen i familien eller vennekretsen, ha vokst opp med eller vært kjæreste med en rusmisbruker. Da vil de ofte ha lett for å bekymre seg, dersom noen andre de er glad i viser lignende atferd. Men vanligvis er det grunn til bekymring når flere som du er glad i bekymrer seg for deg.

Spørsmålet er da mer hvor stort problemet er heller enn om du har et problem. Og da gjelder det som med andre problemer, å få oversikt over problemet. Og hvordan man kan overvinne det.

 

Finn ut mer

Det er dessverre altfor mange som tror at de bare tilfeldigvis har utviklet en avhengighet. Undersøker man dermed litt nærmere, ligger det som regel årsaker til hvorfor man tok den veien og ikke en annen. Heldigvis finnes det både selvhjelp og en rekke ulike behandlingstilnærminger. Noe kan man gjøre selv, andre ganger trenger man hjelp av helsepersonell. Du kan starte med å lese videre og ta en vurdering på om du ønsker å ta kontakt med Overvinne sine eksperter, eller om du får nytte av Overvinne.no sin selvhjelp.

 

Ulike avhengigheter

Tegn og symptomer 

Hvordan overvinne avhengighet

 

På disse sidene finner du nyttig informasjon om avhengighet. Du har sikkert god kjennskap til temaet fra før, men det kan være vanskelig å vite hva som er den oppdaterte kunnskapen. Derfor anbefaler vi at du likevel tar en kikk gjennom det du finner på Overvinne.no

Og uansett hvordan andre har det med rus, spill eller gambling og uansett hva forskning viser, - så er du ekspert på deg selv. Derfor må du finne ut hva som er nyttig og hjelpsomt for akkurat deg. Vi håper at det du finner på Overvinne.no kan hjelpe deg også med å reflektere over hvordan du har det, og hva du trenger for å overvinne plagene dine.
 

 

Svein Øverland

Svein Øverland

er psykolog (1996) med klinisk spesialitet i barn og -ungdomspsykolog og familieterapi (2005). Svein har selv skrevet to fagbøker og vært kapittelforfatter i seks andre bøker.

Overvinne

Artikkelen er gjennomgått og godkjent av Overvinne

teamet består av en rekke psykologer, forfattere og redaktører. Målet er å skape god psykisk helse. Ved bruk av varm teknologi ønsker vi å nå flere enn samfunnet gjør i dag.

Var denne artikkelen nyttig?