Hva er angst?

Angst er mer enn å føle seg redd eller bekymret. Mens stress og nervøse følelser er vanlige responser til situasjoner der vi opplever press, forsvinner ofte stresset og nervøsiteten etter at situasjonen blir mindre presset. Slik kan vi kanskje si at angst oppstår når redsel og nervøsitet ikke går bort - når følelsene dukker opp selv om man ikke har ytre press eller situasjonen tilsier at man skal ha det.

Vi vil alle oppleve å bli engstelige fra tid til annen, men for mennesker med angst vil dette gå utover deres hverdag og livskvalitet.

Når vi blir engstelige aktiveres hjernens alarmsystem som raskt setter oss i beredskap. Først etter dette tar vi en reflektert vurdering på om situasjonen virkelig er farlig eller ikke. Med andre ord, kroppen reagerer raskere enn forståelsen i en situasjon. Slik vil man kunne bli engstelig, selv om det ikke er noen ytre årsak. Noen mennesker vil oppleve at selve aktivering av beredskapssystemet er så ubehagelig at man for en hver pris unngår sitasjoner eller steder som gjør at man opplever engstelse.

 

Ulike typer angst

Tegn og symptomer

Hvordan overvinne angst?

 

På disse sidene vil du kunne informere deg om ulike aspekter ved angst. Vi anbefaler at du leser disse tre første før du leser om hvordan du kan overvinne angst. Vi håper at de første sidene vil få deg til å reflektere rundt din angst. Hvorfor er det at akkurat du har det slik du har det?

Selv om det finnes felles trekk, klarer vi ikke alltid å fange opp det unike med din opplevelse og din historie, dette kan du legge til mens du leser.​​

Edona Zilkiqi

Edona Zilkiqi

er i siste innspurten mot å bli psykolog. Hun er spesielt interessert i nye metoder innenfor psykologifaget og hvordan den kan gjøres tilgjengelig.

Var denne artikkelen nyttig?