Kom i gang

Theodore Roosevelt sa følgende: «The beste man kan gjøre, er å gjøre noe riktig. Det nest beste man kan gjøre, er å gjøre noe feil. Det verste man kan gjøre, er å ikke gjøre noe i det hele tatt». Vi i Overvinne vet at det er så altfor mange der ute som gjerne vil ha endring i livet sitt, men som likevel ikke får det til. Dagene går liksom så fort av gårde. Vi får knapt tid til å stoppe opp og tenke på hvordan vi egentlig har det. Og når vi først gjør det, kjenner vi kanskje at vi ikke har det så godt som vi skulle ønske. Selv om vi føler at noe må endres, kan det være vanskelig å forandre motivasjonen for endring til faktisk endring. 

Slik går dagene. Og for hver gang, med et halvveis eller mislykket forsøk på å få det livet vi egentlig ønsker oss, så svinner håpet. 

Hva er det du vil med livet ditt? Det vet bare du. Eller kanskje vet du ikke det en gang. Du vet kanskje bare at det må være et bedre liv enn det du nå har. Eller kanskje vet du at du er trist eller engstelig eller plages med mørke tanker, men du vet ikke hvordan du skal få det bedre. 

Selv om vi i Overvinne ikke vet hva du vil med livet ditt eller hva som plager deg, så vet vi en del om hvordan du kan få det bedre. Overvinne drives av eksperter både på vanlige psykiske helseplager og såkalt klinisk psykologi. Sammen med pasienter, pårørende og «vanlige mennesker» har vi laget en nettressurs som både gir deg nyttig informasjon og tilgang på psykologer og andre eksperter. Det er helt opp til deg om du vil avtale et møte på deres kontor eller via Overvinnes krypterte videokonferanse-løsning. Eller kanskje vil du se noen videoer som gir deg tips om alt fra å si unnskyld til noen du er glad i eller hvordan du skal «krangle mer effektivt»? Mulig en app hadde vært noe? Du finner alt her.

Men det hjelper ikke med all verdens hjelp om du ikke klarer å finne og beholde motivasjon for endring. Kanskje er motivasjonen allerede borte om en time. Kanskje er du ikke en gang motivert mens du leser dette. Motivasjon er ikke noe passivt. Mange forventer nesten at motivasjon er noe som skal komme til dem. Så sitter man der og venter på at motivasjon skal komme av seg selv, og gjør ikke noe aktivt selv. Andre begynner å lage store planer. Kanskje gjør de i tillegg dramatiske valg, for så å stå ganske tomme igjen når «motivasjonen forsvinner». 

Så med fare for å være litt bedrevitersk, vil vi allerede her komme med noen råd. Husk at det er det du gjør, som er viktig. Om du ikke er motivert til å rydde eller vaske, kan man likevel rydde og vaske. Om du ikke er motivert til å betale regninger i nettbanken, kan du likevel betale regninger i nettbanken. Og om du ikke er motivert for å endre deg, så kan du likevel endre deg. Ofte er det slik at motivasjonen kommer etter, like mye som før, man gjør noe. Når du har ryddet på stua eller i boden, og når du har betalt regningene dine, så føles det godt. Du har gjort noe. Det har effekt i seg selv. Men i tillegg blir man ofte motivert til å gjøre mer. Endring begynner ikke med store ord eller voldsomme planer. Endring begynner med små ting. Ting du gjør. Ikke tenk for avansert, ikke tenk for stort. 

Buddha sa at det er to ting du trenger å gjøre for å endre deg. Du må begynne. Og så må du fortsette. Det første er ofte lettest. Men en god start er en god start. Og en god start kan være å kikke litt rundt på Overvinne og rett og slett forplikte seg med å melde seg inn. 

 

 

Svein Øverland

Svein Øverland

er psykolog (1996) med klinisk spesialitet i barn og -ungdomspsykolog og familieterapi (2005). Svein har selv skrevet to fagbøker og vært kapittelforfatter i seks andre bøker.

Overvinne

Artikkelen er gjennomgått og godkjent av Overvinne

teamet består av en rekke psykologer, forfattere og redaktører. Målet er å skape god psykisk helse. Ved bruk av varm teknologi ønsker vi å nå flere enn samfunnet gjør i dag.

Var denne artikkelen nyttig?