Smerte

Smerte er vanlig. Men forskere er uenige om hvor vanlig det er. Årsaken er at man ikke har en god definisjon på smerte. Det kan synes rart for deg som har det vondt. Vondt er jo vondt!. Studier av forekomst er avgrenset i forhold til smertetilstander spesifisert ut fra hvor smerter er, for eksempel ryggsmerter, nakkesmerter, hodepine og så videre. Det er store sprik mellom tallene på de som rapporterer ryggsmerter og nakkesmerter. En grunn til de store forskjellene kan være en uenighet om hvordan man måler og definerer smerte. Samtidig ser det ut til at forekomsten er høyere i mer velstående land, og vi ser en svak tendens til at forekomsten er økende.

Kropp og sjel henger som kjent sammen. Men hva er kroppen og hva er en sjel. Sjelen er det samme som psykologiske faktorer. Den biopsykososiale modellen forklarer hvordan kropp og psykologi henger sammen. Her jobber den somatiske, psykologiske, sosiale og kontekstuelle forhold for den smerten du erfarer. Smerte er ikke bare smertefull stimulering, men en opplevelse som sanses og påvirkes av en person i en sammenheng.

 

Finn ut mer 

Mange blir skeptiske når de hører at psykologer skal hjelpe i behandlingen av smerte eller at psykologi i det hele tatt blir nevnt i kombinasjon med smerte. Årsaken er at mange har opplevd at både venner og leger bortforklarer smerten med at «det er bare innbilning» eller at de må slutte å tenke på smerten. Så enkelt er det ikke! Men psykologiske metoder kan hjelpe deg til å leve med smerten.

 

Ulike typer smerter

Kjennetegn og symptomer

Hvordan overvinne smerte

 

På disse sidene vil du kunne informere deg om ulike aspekter ved smerte. Vi anbefaler at du leser disse tre før du leser om hvordan du kan overvinne smerten.

Og uansett hvordan andre med tristhet, sorg eller depresjon har det, og uansett hva forskning viser, - så er du ekspert på deg selv. Derfor må du finne ut hva som er nyttig og hjelpsomt for akkurat deg. Vi håper at det du finner på Overvinne.no kan hjelpe deg også med å reflektere over hvordan du har det, og hva du trenger for å overvinne plagene dine.

 

Overvinne

Overvinne

teamet består av en rekke psykologer, forfattere og redaktører. Målet er å skape god psykisk helse. Ved bruk av varm teknologi ønsker vi å nå flere enn samfunnet gjør i dag.

Edona Zilkiqi

Artikkelen er gjennomgått og godkjent av Edona Zilkiqi

er i siste innspurten mot å bli psykolog. Hun er spesielt interessert i nye metoder innenfor psykologifaget og hvordan den kan gjøres tilgjengelig.

Var denne artikkelen nyttig?