Søvnvansker

Søvnen er svært viktig for god helse. Vi har alle behov for søvn for å kunne fungere. Alle som har opplevd netter med dårlig søvn, vet at dette kan påvirke humøret, konsentrasjonen og evne til problemløsning. De aller fleste har et forhold til hvordan deres søvn fungerer og normal søvn trenger ikke å være likt for alle. Man kan si at søvnkvaliteten har vært god når man opplever å være uthvilt på dagtid. Hva som skal til for at du opplever dette varierer kanskje fra person til person.

Uthvilt trenger ikke nødvendigvis å bety at man ikke opplever å bli trøtt i løpet av dagen. Om man opplever seg uthvilt kan reguleres av søvnbehovet, døgnrytmen og vaner/atfersdfaktorer.

Søvnbehovet øker mens man er våken og blir dypere jo lengre det er siden man sov sist. Kroppens funksjoner følger en slags døgnrytme, det vil si at funksjonene varierer med tiden på døgnet. Dette kan være hvilke hormoner som blir skilt ut eller endring i kroppstemperatur.

Døgnrytmen blir ikke påvirket av hvor lenge en person har vært våken. For eksempel vil personer som legger seg klokken elleve på kvelden oftest sove 7-9 timer, mens de som legger seg klokken syv på morgenen i gjennomsnittet sove 4,5 timer, selv om de har vært våkne hele natten.

Vaner og atferdsfaktorer er også viktig for hvordan søvnen reguleres. Du legger deg kanskje ikke når du er trøtt? Det er ikke uvanlig at man kjenner seg mer våken på kvelden enn man gjorde tidligere på dagen. Likevel så legger man seg til et fast tidspunkt hver dag fordi vi vet cirka hvor mange timer vi trenger for å fungere neste dag. Søvnen er avhengig av rutiner og ofte anbefales det å holde på den samme gode rutinen gjennom ukene.
 

Finn ut mer

Vaner og atferdsfaktorer kan ofte trosse søvnbehov og døgnrytmen, som igjen kan skape dårlig søvnkvalitet. Heldigvis finnes det både selvhjelp og en rekke ulike behandlingstilnærminger. Noe kan man gjøre selv, andre ganger trenger man hjelp av helsepersonell. Du kan starte med å lese videre og ta en vurdering på om du ønsker å ta kontakt med Overvinne sine eksperter, eller om du får nytte av overvinne.no sin selvhjelp.

 

Ulike søvnvansker

Tegn og symptomer 

Hvordan overvinne søvnvansker

 

På disse sidene finner du nyttig informasjon om søvnvansker. Du har sikkert god kjennskap til temaet fra før, men det kan være vanskelig å vite hva som er den oppdaterte kunnskapen. Derfor anbefaler vi at du likevel tar en kikk gjennom det du finner på Overvinne.no

 

Og uansett hvordan andre med lite søvn, for mye søvn eller hyppig oppvåkning gjennom natten har det, og uansett hva forskning viser, - så er du ekspert på deg selv. Derfor må du finne ut hva som er nyttig og hjelpsomt for akkurat deg. Vi håper at det du finner på Overvinne.no kan hjelpe deg, også med å reflektere over hvordan du har det og hva du trenger for å overvinne plagene dine.

Edona Zilkiqi

Edona Zilkiqi

er i siste innspurten mot å bli psykolog. Hun er spesielt interessert i nye metoder innenfor psykologifaget og hvordan den kan gjøres tilgjengelig.

Svein Øverland

Artikkelen er gjennomgått og godkjent av Svein Øverland

er psykolog (1996) med klinisk spesialitet i barn og -ungdomspsykolog og familieterapi (2005). Svein har selv skrevet to fagbøker og vært kapittelforfatter i seks andre bøker.

Var denne artikkelen nyttig?