Spiseforstyrrelser

 

Spiseforstyrrelser handler ikke bare om mat, - men om følelser og forholdet til andre mennesker. Det er derfor det er en psykisk lidelse, selv om kroppen blir påvirket og i verste fall alvorlig skadet. 

Mange med spiseforstyrrelser, særlig anorexi, nekter for at de har en lidelse. Ordet «lidelse» i «psykisk lidelse» viser jo til at symptomene oppleves som ubehagelige. Men ved spiseforstyrrelser, på samme måte som ved rusproblemer, så oppleves symptomene som ønskelig, eller som den eneste måten man kan unngå en opplevelse av lidelse. Ved anorexi er man ofte svært redd for at man vil miste kontrollen over matinntaket om man først begynner å spise noe. Ved bulimi klarer man ikke å stoppe overspising, oppkast eller bruk av avføringsmidler, på tross av at man vet om skadevirkningene. Og ved overspisingslidelse spiser man på en måte, for eksempel når man er trist og sint eller kjeder seg, på en måte som ødelegger på sikt selv om man opplever at det hjelper der og da.

Som med andre psykiske lidelser og problemer, så er det ikke selve symptomet som er det viktige. Å ha en spiseforstyrrelse er slitsomt fordi alt etter hvert dreier seg om spising eller ikke spising. Spiseforstyrrelser handler ikke bare om vansker med å forholde seg til mat, men også med å forholde seg til egne tanker og følelser. Og som med andre psykiske lidelser, så mister man ofte kontrollen over tid heller enn plutselig. Forskjellen med andre psykiske lidelser, er at spiseforstyrrelser ofte er mer synlig enn andre psykiske lidelser eller gjør dine nærmeste mer bekymret. 

Mange med spiseforstyrrelser opplever andre sin bekymring som slitsomt. Derfor forsøker man å skjule symptomene eller overbevise andre om at de ikke trenger å uroe seg. Det gjør det hele enda mer slitsomt, noe som kan føre til en negativ spiral med stadig større problemer både med mat og andre. Selv når man innser at man er i ferd med å utvikle en spiseforstyrrelse eller mottar behandling, kan motivasjonen og innsikten variere fra dag til dag. Derfor trenger man ofte lang tid for å overvinne en spiseforstyrrelse. Det krever både en god plan og god tålmodighet for alle som er involvert.

Dersom man tar imot hjelp tidlig i sykdomsutviklingen, blir skadene små eller går over når spisingen normaliseres. Det avhenger selvsagt også om hvor ofte og hvor mye du kaster opp eller bruker avføringspiller. 

Men forholdet til de rundt deg er jo like viktig. Mange opplever at de mister venner og det gode forholdet til familien dersom de har sykdommen lenge. Man blir så opptatt av mat, kropp og vonde følelser at man mister overskuddet til å være sosial. 

 

Helsemessige konsekvenser

I verste fall kan man utvikle store problemer med tannkjøttet og ødelegge emaljen på tennene. Man kan også miste kontroll over lukkemuskelen og dermed kontroll over avføring. Vondt i magen er ganske vanlig. Noen ganger kan spyttkjertlene i munnen hovne opp og man kan få blødninger i svelget. Til slutt kommer hjerteproblemer, hjerterytmeforstyrrelser og ødemer. Det er sjelden at man dør av undervekt eller hjerteproblemer knyttet til anorexi, men det forekommer. 
 

Pårørende

Problemet med spiseforstyrrelse er ikke nødvendigvis at personen mangler ord, men at det er så fryktelig vanskelig eller til og med umulig å finne ord på så vanskelige følelser. Ordene finnes, følelsene finnes, - med de finner ikke hverandre. Å bruke mat og fordøyelse gir følelsen av kontroll. Men kontroll over hva? Livet? Seg selv? De andre? Kroppen? Det er forskjell på følelsen av kontroll og faktisk kontroll. Det kan føre til at den som sliter med spiseproblemer bagatelliserer problemet og i verste fall aktivt unngår å få hjelp. Pårørende kan føle seg maktesløse og ofte trenger de støtte og råd. Som pårørende kan du søke råd hos oss på Overvinne.no. Vi tenker også på deg. 

 

Finn ut mer

Du har kanskje lest mye om spiseforstyrrelser tidligere? Kanskje er du derfor ikke interessert å lære mer om det. Kanskje du til og med misliker slik informasjon fordi du er vant til at det er masete. Kanskje tenker du også at du kan alt som er å vite om spiseforstyrrelser eller at det uansett ikke har noe med deg å gjøre. Fordi du har kontroll. I så fall og uansett bør du lese litt videre. Heldigvis finnes det både selvhjelp og en rekke ulike behandlingstilnærminger. Noe kan man gjøre selv, andre ganger trenger man hjelp av helsepersonell. Du kan starte med å lese videre og ta en vurdering på om du ønsker å tå kontakt med Overvinne sine eksperter, eller om du får nytte av overvinne.no sin selvhjelp.

 

Ulike spiseforstyrrelser

Tegn og symptomer 

Hvordan overvinne spiseforstyrrelser

 

På disse sidene finner du nyttig informasjon om spiseforstyrrelser. Du har sikkert god kjennskap til temaet fra før, men det kan være vanskelig å vite hva som er den oppdaterte kunnskapen. Derfor anbefaler vi at du likevel tar en kikk gjennom det du finner på Overvinne.no

Og uansett hvordan andre med for mye mat, for lite mat eller oppkast etter inntak av mat har det, og uansett hva forskning viser, - så er du ekspert på deg selv. Derfor må du finne ut hva som er nyttig og hjelpsomt for akkurat deg. Vi håper at det du finner på Overvinne.no kan hjelpe deg også med å reflektere over hvordan du har det og hva du trenger for å overvinne plagene dine.

Svein Øverland

Svein Øverland

er psykolog (1996) med klinisk spesialitet i barn og -ungdomspsykolog og familieterapi (2005). Svein har selv skrevet to fagbøker og vært kapittelforfatter i seks andre bøker.

Overvinne

Artikkelen er gjennomgått og godkjent av Overvinne

teamet består av en rekke psykologer, forfattere og redaktører. Målet er å skape god psykisk helse. Ved bruk av varm teknologi ønsker vi å nå flere enn samfunnet gjør i dag.

Var denne artikkelen nyttig?