Ting jeg må vite

Ting jeg må vite

Overvinne.no er bygget på tanken om at selvhjelp og assistert selvhjelp kan være et godt alternativ til behandling. Mange av de plagene vi møter i hverdagen og gjennom vanskelige perioder i livet handler om at vi ikke tar tak i problemene før de har vokst seg for store. Vi utsetter ofte vanskelige beslutninger og unngår å ta opp problemene fordi vi håper at ting løser seg av seg selv. Det gjør de sjelden. 
 

Mange av oss sier Ja, selv om vi mener Nei. Mange av oss bruker tid med folk vi egentlig ikke liker. Mange av oss gjør ting som oppleves godt her og nå, selv om vi vet at det fører til problemer på lang sikt. Mange kjenner på at livet ikke er særlig greit, men fortsetter som før likevel. Slik går dagene. Det skjer ikke nødvendigvis noe fælt av den grunn. Men det skjer ikke så mye som er veldig bra heller. Eller så merker man ikke at det gradvis går feil vei før man plutselig får et angstanfall eller en depressiv periode. Noen får ikke en gang slike reaksjoner. De bare merker at de tappes for livslyst og blir en svak skygge av seg selv. Istedenfor å ha det hyggelig med venner, bruker man hver kveld tid foran TV eller på en eller annen app. Kanskje drikker man litt for mye, leter etter spenning med andre enn partneren sin eller bruker pengene sine på spilling heller enn på ting som gir varige gleder. 
 

Selvhjelp handler om hvordan du kan finne ut hva som er viktig for deg og hvordan du skal få det livet du har lyst å ha. Det kan være noe så enkelt som at du prøver ut en teknikk her på Overvinne, i form av en tekst eller en videodemonstrasjon. Assistert selvhjelp viser til at du får hjelp gjennom en tilpasset app eller gjennom en eller to samtaler med en ekspert. Om du ønsker behandling fra en ekspert, en lege, psykolog eller sexologisk rådgiver, så får du også det gjennom vårt sikre videokonferansesystem. Da får du rask og spesialisert hjelp uten å sitte på et venterom eller vente i ukesvis. 
 

Det er mange årsaker til at folk ikke gjør noe med problemene sine. For eksempel opplever mange at problemene deres ikke er «alvorlig nok». De tenker at det blir for dumt eller flaut eller unødvendig å drøfte problemene med en spesialist eller fastlege. Andre har mistet troen på at de faktisk kan få hjelp. Kanskje har de prøvd behandling tidligere uten effekt. I verste fall skylder de på seg selv for manglende effekt av behandling heller enn å forsøke en annen behandler eller en annen metode. 
 

Men den vanligste årsaken til å ikke oppsøke hjelp er praktiske hindringer. Det er vanskelig å vite hvor man skal begynne. «Hva er det egentlig som feiler meg»?, «Hvilken behandling skal jeg ha»?, «Trenger jeg å snakke med noen eller er det medisiner jeg trenger»?, «Har jeg råd, hvor mye koster det egentlig»?, «Hvordan er det å gå til psykolog»?. Dette er de vanligste spørsmålene vi i Overvinne får. 


Det er derfor vi har laget Overvinne.no som en slags meny. Du kan se deg litt rundt, teste ut et par ting eller du kan hoppe i det å prøve et abonnement. Det blir litt slik når du er i en stor by og ser etter en restaurant. Vil du ha kjøtt eller sushi, satser du på en fancy plass med hvit duk eller er det nok med en pizza-slice. Da ser du inn vinduer, ser på prisene på menyene. Om du er ekstra nøye, så stikker du inn for å se på standarden på toalettet eller ser deg om hvilke folk som allerede spiser på restauranten. Det er slik det bør være også innen psykologisk behandling. Men slik er det vanligvis ikke. Vi i Overvinne har prøvd å lage det til slik at nettopp du kan bruke overvinne.no som en slags meny. 


Overvinne.no kan ikke hjelpe alle. Kanskje er det noe annet du trenger, enn det vi kan tilby. Internett-baserte tjenester er ikke alltid nok, noen ganger er det bedre å drøfte problemene med en venn eller møte en psykolog på hans/hennes kontor. Og det ene utelukker selvsagt ikke det andre. Noen ønsker å både gå til psykolog og bruke tjenestene på Overvinne.no, eller begynne med Overvinne for deretter å lage avtaler med en psykolog.
 

Overvinne.no er med andre ord som en meny. Det er du som velger. 

 

 

Svein Øverland

Svein Øverland

er psykolog (1996) med klinisk spesialitet i barn og -ungdomspsykolog og familieterapi (2005). Svein har selv skrevet to fagbøker og vært kapittelforfatter i seks andre bøker.

Overvinne

Artikkelen er gjennomgått og godkjent av Overvinne

teamet består av en rekke psykologer, forfattere og redaktører. Målet er å skape god psykisk helse. Ved bruk av varm teknologi ønsker vi å nå flere enn samfunnet gjør i dag.

Var denne artikkelen nyttig?