Utladet

Om utbrenthet

Å være utbrent og å være utladet er det samme. Begge begrepene viser til en gjennomgående opplevelse av å være tom for energi. Opplevelsen merkes ofte akutt, men har vanligvis bygget seg opp over lang tid. Den kan på mange måter sammenlignes med den gjennomgripende og håpløse opplevelsen man får ved synes av et nedbrent hus. Alt virker dødt og ugjenkallelig, alt man hadde er borte, alt er brent vekk og kommer aldri tilbake. 

Utladethet er en normal reaksjon på langvarig emosjonell slitasje. Ofte merker man de somatiske symptomene tydeligst. Mange beskriver at de våkner opp med en fornemmelse av at «kroppen ikke virker». Andre merker det gjennom svimmelhet og en plutselig uforklarlig trøtthet. Det er slik beskrivelser som er bakgrunnen for begrepet «Å møte veggen». Slike opplevelser kan være veldig skremmende. Utladethet forveksles av den grunn ofte med hjerteinfarkt og panikkangst. 

De rundt vil heller ofte ikke forstå hva som skjer. Personer med utladethet er ofte ressursmennesker som alltid sier ja og stiller opp for andre. Ofte klager de ikke over arbeidsbelastningen eller beskriver at de er slitne. Utladethet er «usynlig» inntil man treffer den beryktede veggen. Derfor kommer den plutselig kollapsen i utladethetens siste fase ofte som et sjokk på de rundt. 

 

Få en god medisinsk vurdering først

Ettersom utladethet har likhetstrekk med andre vansker og sykdommer, er det alltid viktig med en god medisinsk vurdering. Som med alle andre psykiske vansker og utfordringer, er det viktig å sikre seg at symptomene ikke skyldes andre forhold enn de du tror. I medisin og psykologi bruker man begrepet differensialdiagnose for å vise til at samme symptom kan skyldes forskjellige sykdommer. Utladethet kan skyldes både psykiske lidelser som depresjon og post-traumatisk lidelse, eller somatiske lidelser som diabetes, hypothyreose, hjerte-kar sykdom, B12-mangel, kronisk obstruktiv lungesykdom. 

Å finne ut av dette krever en undersøkelse av lege eller annen spesialist. I tillegg kan man ha flere sykdommer på en gang, for eksempel kan man være utladet og samtidig plages av en depresjon og hypothyreose. 

Selv om utbrenthet, oversatt fra det engelske «Burn out», oppleves som ugjenkallelig, så kan utbrenthet både forebygges og behandles. I Overvinne bruker vi derfor «Utladet» heller enn «Utbrenthet». Utladet viser til et mer optimistisk perspektiv. På samme måte at man kan lade opp en telefon eller sette en el-bil til ladning, kan også et menneske bli ladet. Å miste energi er vanlig, men man kan også tilføres energi. 

Utladethet merkes både på jobben og hjemme, men i utgangspunktet har utladethet sin årsak i forhold på jobben. Vanligvis brukes heller ikke utladethet eller utbrenthet om vansker som har sin årsak på skole eller utdanning. Men jobb og fritid henger som kjent sammen. Har man det dårlig på jobben, så overføres det ofte til fritid og familie. Derfor kan de fleste teknikkene her på Overvinne brukes mot alle former for utladning eller utmattelse.

I tillegg til spesifikke teknikker, handler utladethet om å finne en balanse mellom energitap og energitilførsel. Dessverre legger vi ofte ikke merke til energitapet før det har blitt urovekkende stort. Mobiltelefoner varsler når batteriet begynner å bli tomt. El-biler foreslår både lading og nærmeste ladestasjon. Men vi mennesker merker ofte ikke tegn på begynnende utladning før det nesten er for seint. Istedenfor presser vi oss selv videre på tross av lite energi og høyt stressnivå. Å lære seg å gjenkjenne kroppens signaler og vite hvordan man skal reagere på stress, er derfor viktig både for forebygging og behandling. Akkurat som batterier i mobiltelefonen og el-biler, kan også mennesker «lades opp». Det tar som med andre batterier tid, og en plan for hvordan man skal unngå at det samme skjer igjen. 

 

Ulike typer utladet

Utladet: tegn og symptomer

Hvordan overvinne utladethet

 

På disse sidene finner du nyttig informasjon om utladethet. Du har sikkert god kjennskap til temaet fra før, men det kan være vanskelig å vite hva som er den oppdaterte kunnskapen. Derfor anbefaler vi at du likevel tar en kikk gjennom det du finner på Overvinne.no

Og uansett hvordan andre med utladethet og utbrenthet har det, og uansett hva forskning viser, - så er du ekspert på deg selv. Derfor må du finne ut hva som er nyttig og hjelpsomt for akkurat deg. Vi håper at det du finner på Overvinne.no kan hjelpe deg også med å reflektere over hvordan du har det og hva du trenger for å overvinne plagene dine.

Svein Øverland

Svein Øverland

er psykolog (1996) med klinisk spesialitet i barn og -ungdomspsykolog og familieterapi (2005). Svein har selv skrevet to fagbøker og vært kapittelforfatter i seks andre bøker.

Overvinne

Artikkelen er gjennomgått og godkjent av Overvinne

teamet består av en rekke psykologer, forfattere og redaktører. Målet er å skape god psykisk helse. Ved bruk av varm teknologi ønsker vi å nå flere enn samfunnet gjør i dag.

Var denne artikkelen nyttig?