Når teknologi møter psykisk helse i skolen: Et varsko – og en mulighet

Pressemelding
|

"Velg følelsen som best beskriver hvordan du har det: Skamfull, deprimert, utslitt, miserabel, nervøs, stressa, sitter fast, verdiløs."

Det er ordlyden som møter mange norske skoleelever når de logger på Microsoft Reflect – et innebygd program i Teams som ber dem rapportere sine følelser til læreren.

Det som skulle være et forsøk på å møte elevenes psykiske helse, risikerer å bli en digital versjon av det gamle spørsmålet: "Hvordan har du det – egentlig?" – men uten relasjon, uten oppfølging og uten trygghet. Det er naivt å tro at ungdom vil dele dype følelser med lærere de kanskje ikke kjenner godt, gjennom et system som samler og visualiserer svarene for andre.

henning.meier@overvinne.no

Henning Meier

Partner/Daglig leder
Linkedin Overvinne

Feil verktøy, feil tid: Lektorlaget kaller det "horribelt". Elevorganisasjonen peker på faren for mistillit. Forbrukerrådet antyder brudd med personvernlovgivningen. Og mange unge vet ikke en gang at følelsene deres blir kartlagt.

Dette er ikke overraskende. Å sette ord på skam, angst og verdiløshet er noe selv voksne strever med. Når teknologien forsøker å gjøre dette uten at det er bygget på relasjonell trygghet, faglig integritet og frivillig deltakelse, blir det mer overvåking enn omsorg. Vi bør spørre oss: Er det virkelig slik vi vil møte ungdom sin sårbarhet?


Fra kontroll til kontroll på egne følelser: 
I Overvinne har vi brukt over ti år på å utvikle og teste digitale løsninger for psykisk helse – med ett mål: å gi mennesker mer kontroll over sine følelser, ikke mindre.

Vår løsning bygger på en annen filosofi: at psykologisk støtte skal være diskret, frivillig, evidensbasert og tilpasset den enkeltes behov. Vi bruker teknologi – men vi bruker det varmt. Vi kaller det Varm teknologi(TM) – fordi det handler om mennesker, ikke bare datakraft.

Overvinne-appen, som er et resultat av ti år med forskning og investeringer, lar deg rapportere humør og følelser på egne premisser. Du får tilpasset råd og verktøy, og kan koble deg direkte til en psykolog når du selv kjenner deg klar for det. Alt skjer anonymt, med full kontroll over hva du deler og med hvem.

Og det fungerer: En gjennomgang og poster av over 4000 registreringer viser at brukere som rapporterer følelser gjennom Overvinne, faktisk opplever økt positiv affekt over tid​. Vi gir folk reell hjelp – før det er for sent.


Hvor ble det av tryggheten og varmen?
Hvis noen føler seg "verdiløs" og klikker av for det i Reflect – hva skjer så? Er det en psykolog som følger opp? En samtale som venter? En trygg relasjon i andre enden?

Nei. Det er en lærer. Kanskje med de beste intensjoner, men uten spesialisert opplæring i klinisk psykologi, og uten rammer for å håndtere det som måtte komme. Dette er en feilslått blanding av ed-tech og psykologi – et eksempel på teknologi som går foran faglig vurdering i stedet for å støtte den.


Et system bygget på innsikt, ikke instinkt: 
Overvinne er utviklet sammen med psykologer, forskere og brukere – og bygger på det som kalles transdiagnostisk terapi, der fokus er på emosjonsregulering og handling, ikke nødvendigvis diagnose​.

Vi vet at det virker. Ikke bare fordi forskningen sier det, men fordi vi har 25 000 brukere som har gitt oss tilbakemelding: "Det traff rett hjem", sier én. "Dette klarer jeg," sier en annen.

Jeg sier ikke at Microsoft ikke skal lage løsninger for psykisk helse. Men dette må skje i tett samarbeid med psykologer, forskere og brukerne selv. Det må bygges på trygghet, ikke på datafangst. På medvirkning, ikke automatisering blir løsningen til.


En vei fremover: Vi trenger digitale verktøy for psykisk helse. Det er det ingen tvil om. Norge har ikke psykologkapasitet til å hjelpe alle som trenger det. Lavterskel, assistert selvhjelp er en nødvendighet – ikke et alternativ.

Men vi må stille krav. Om løsningen ikke er trygg, frivillig og faglig forankret, kan den gjøre mer skade enn nytte. Det er ikke teknologien i seg selv som er problemet – det er hvordan den brukes.

Microsoft Reflect viser oss hva som skjer når man hopper over det viktigste: mennesket.

La oss bruke teknologien som bro, ikke som vegg.
La oss gi elevene muligheten til å bli hørt – men på egne premisser, med egne ord, i sitt eget tempo. Ikke gjennom smileys og skjematiske lister med "verdiløs" som alternativ.

Overvinne finnes fordi vi vet at psykisk helse starter med trygghet – og trygghet bygges i relasjoner, ikke i regneark.

Referanser

  1. FHI (2018): Psykisk helse i Norge – Tilstandsrapport. Rundt 1 av 4 europeere sliter med depresjon eller angst. Samtidig søker kun 13 % av de med symptomer på depresjon, og 25 % med angst, hjelp.
  2. Paychex & Future Workplace (2021): 70 % av ansatte forventer at arbeidsgiver skal legge til rette for god psykisk helse, men kun 4 % er komfortable med å snakke med leder om psykiske vansker.
  3. Overvinne Gallup 2022: Mange foretrekker å ikke snakke med leder eller kollegaer om vanskelige følelser – flere sier de heller ville sagt opp jobben enn å åpne seg.
  4. Poster om stemningsrapportering (Rodahl et al., 2022): Brukere som rapporterer stemninger i Overvinne opplever signifikant økning i positiv affekt (r = .29).
  5. Vitenskapen bak Overvinne: Basert på transdiagnostisk terapi og kognitiv atferdsterapi. Effektiv for depresjon, angst og stress.
  6. Svein Øverland i HRmagasinet (2022): «Det vi ønsker er å hjelpe folk på det nivået de er – før de trenger langvarig behandling. Mange oppsøker ikke hjelp, eller får hjelp for sent.»
  7. Kronikk i Dagens Medisin: Psykologhjelp til 900.000 nordmenn vil aldri passe inn i statsbudsjettet. Lavterskel, digital, assistert selvhjelp er eneste farbare vei. (Kilde: ​Kronikk DN - Henning Meier 2023)
  8. Ebert et al. (2018): Kombinasjon av digital behandling og psykolog gir økt effekt og lavere kostnader.

For mer informasjon kontakt:

Henning Meier
CEO/Daglig Leder, Overvinne
henning.meier@overvinne.no

Torstein Rodahl
COO, Overvinne
torstein.rodahl@overvinne.no

Svein Øverland
Rådgiver og partner
svein.overland@overvinne.no

Siste nyheter

17.03.2025
Når verden føles utrygg: -Om nyhetsangst, AI og behovet for nye løsninger
Les mer
25.06.2024
Slik investerer Nord-Trøndelag elektrisitetsverk i de ansattes psykiske helse
Les mer
25.01.2023
Overvinne viser målbar positiv effekt under behandling av psykiske vansker
Les mer
Nordre Berggate 2, 7014 Trondheim | post@overvinne.no | Org. no. 913820622