Når verden føles utrygg: -Om nyhetsangst, AI og behovet for nye løsninger

Pressemelding
|
17.03.2025

Skal vi være ærlige? De siste årene har vært en berg-og-dal-bane av bekymringer. Politisk uro i USA, med stadig nye utspill fra vinglete maktpersoner, har ført til at folk flest sitter igjen med en følelse av at ingenting er stabilt lenger. Samtidig pågår det kriger rundt om i verden som vi ser glimt av på TV, men aldri helt klarer (eller tør) å ta inn over oss. Og som om ikke det var nok, har vi fått en ny, altoppslukende teknologisk revolusjon rett i fanget: Kunstig intelligens (AI).

henning.meier@overvinne.no

Henning Meier

Partner/Daglig leder
Linkedin Overvinne

Noen hyller AI som en redningsplanke for alt fra effektivisering av jobber til innovasjon i helsevesenet. Andre ser på teknologien som en trussel mot arbeidsplasser, personvern – og kanskje til og med menneskets egenart. Nå kommer de og tar meg. Midt oppi alt dette sitter vi, med en gryende uro i magen. For det er jo i tider med rask endring at vi kjenner angsten snike seg på?


1 av 4 nordmenn. Angst er ikke lenger noe som kun rammer et fåtall. Tall fra Folkehelseinstituttet (FHI)1 viser at angst og depresjon er blant de vanligste psykiske plagene i Norge. Den globale utviklingen forsterker dette bildet. Usikkerhet om økonomi, renten, politikk og fremtidige jobber er med på å trekke stressnivået opp hos den jevne borger. Spør du deg: -Hvor går vi herfra?
Tall fra Folkehelseinstituttet viser at rundt 1 av 4 av nordmenn opplever betydelige mentale utfordringer, med særlig vekt på angst og depresjon1. Denne økningen forsterkes av en verden preget av politisk ustabilitet, globale konflikter og teknologisk omveltning.

Behovet for nye løsninger. Tradisjonelle helsetjenester er allerede presset. Lang ventetid, begrenset kapasitet og et statsbudsjett som aldri strekker helt til, gjør at mange sliter i stillhet. Skammen rundt det å ha psykiske utfordringer er fortsatt stor, og det hindrer folk i å søke hjelp før problemene har vokst seg store. Samtidig vet vi at tidlig intervensjon kan ha en enorm positiv effekt. Litt som røvinsflekken på skjorta. Ta den tidlig med salt og hvitvin, så forsvinner den. -La den ligge som problem i bunnen av skittentøyskurven på varmekablene og se... Digitale, lavterskeltilbud – der man kombinerer digital teknologi med profesjonell veiledning – senker terskelen for å få hjelp fort, og forskning tyder på at slike tiltak kan føre til raskere tilfriskning2

Overvinne -Mellom menneske og maskin.
Overvinne er et eksempel på en aktør som prøver å bygge bro mellom den kalde teknologien og varme, menneskelige relasjoner. Overvinne tilbyr digital psykologi, men med psykologer og fagfolk i førersetet. Eller kall det voksne med hånden på rattet. AI brukes for å gjøre hjelpen mer tilgjengelig og tilpasset, uten at vi overlater alt til en algoritme, eller en chatbot.

Det er nettopp dette skillet som er viktig: Teknologi kan gjøre at flere får hjelp tidligere, at man kan få verktøy og støtte når man trenger det – på mobilen eller PC-en, hjemme i stua eller i en ledig pause på jobben. Eller i fem minutters frihet på do. -Men det betyr ikke at menneskelige psykologer blir overflødige. Tvert imot: De er selve ryggraden i et system som kombinerer det beste av to verdener. Teknologi kan gjøre at flere får hjelp på et tidlig stadium, men den menneskelige faktoren må være på plass; -Nettopp for å sikre at hjelpen faktisk treffer før problemene vokser seg for store.

En ny form for lavterskeltilbud. Hvorfor er dette så viktig? -Jo fordi vi vet at angst, uro og stress ikke alltid er noe man roper høyt om. Vi ønsker ikke å sitte på et venterom og kjenne pulsen stige mens vi venter på å bli ropt opp. Enda flere vet kanskje ikke en gang om de «kvalifiserer» til å få hjelp, litt fordi de undervurderer egne symptomer eller er redd for å ta plass i et overbelastet helsevesen.

Digitale, assisterte selvhjelpsprogrammer, kombinert med jevnlige samtaler med fagfolk, kan gi en fleksibilitet som senker barrieren for å søke hjelp. For noen kan dette være nok til å forebygge en mer alvorlig tilstand, mens for andre kan det være et springbrett til videre behandling. En forståelse for situasjonen om du vil.

Arbeidsgivere og ledere bør også ta dette på alvor. Angst og andre psykiske plager går ikke over av seg selv, og konsekvensene for bedrifter kan være store i form av sykefravær og redusert effektivitet. Investering i digitale helsetjenester er ikke lenger en luksus – det er en nødvendighet for alle som ønsker en robust og bærekraftig arbeidsstyrke.

Fremtiden: 
Vi lever i en tid hvor det føles som om alt kan skje. Politisk ustabilitet, krig, AI og teknologisk utvikling i rekordfart – alt dette påvirker oss, enten vi vil det eller ikke. I en slik virkelighet trenger vi gode, trygge og tilgjengelige verktøy for å håndtere angst og stress.

Overvinne, og andre lignende plattformer, viser at det finnes en vei fremover. Der teknologi og menneskelig ekspertise jobber hånd i hånd for å gi flest mulig den hjelpen vi trenger – når vi trenger den. Det handler om å gi oss alle en mulighet til å puste litt roligere i en ellers urolig verden. Litt hjelp tidlig er bedre enn ingen hjelp.

Så en konklusjon:
 Angst og uro er ikke bare en personlig sak; det er en samfunnsutfordring som krever nye løsninger. Digital psykologi, kombinert med ekte fagfolk, kan være nettopp den broen vi trenger for å møte en verden i stadig endring. Valget står ikke mellom maskin eller menneske, men mellom å gjøre ingenting og å ta grep. Det er på høy tid at vi velger det siste. Men alltid der et menneske med psykologikompetanse har hånden på rattet.

1. Folkehelseinstituttet. (2021). Psykisk helse i Norge: Status og utfordringer.

2. Andersson, G., Cuijpers, P., Carlbring, P., Riper, H., & Hedman, E. (2014). "Guided Internet-Based vs. Face-to-Face Cognitive Behavior Therapy for Psychiatric and Somatic Disorders: A Systematic Review and Meta-Analysis." World Psychiatry, 13(3), 288–295.

3. Karyotaki, E., Riper, H., Twisk, J., et al. (2017). "Efficacy of Self-Guided Internet-Based Cognitive Behavioral Therapy in the Treatment of Depressive Symptoms: A Meta-Analysis of Individual Participant Data." JAMA Psychiatry, 74(4), 351–359.

For mer informasjon kontakt:

Henning Meier
CEO/Daglig Leder, Overvinne
henning.meier@overvinne.no

Torstein Rodahl
COO, Overvinne
torstein.rodahl@overvinne.no

Svein Øverland
Rådgiver og partner
svein.overland@overvinne.no

Siste nyheter

Når teknologi møter psykisk helse i skolen: Et varsko – og en mulighet
Les mer
25.06.2024
Slik investerer Nord-Trøndelag elektrisitetsverk i de ansattes psykiske helse
Les mer
25.01.2023
Overvinne viser målbar positiv effekt under behandling av psykiske vansker
Les mer
Nordre Berggate 2, 7014 Trondheim | post@overvinne.no | Org. no. 913820622