I aviser og ukeblader skrives det om utbrenthet, om det «å møte veggen» eller «å gå på en smell». Folkelige uttrykk på en for mange, alvorlig tilstand. Men enkelte fagfolk bestrider betegnelsen . Er ikke utbrenthet bare en annen betegnelse for depresjon, eller slitenhet, eller det «å ikke strekke til»?
Flere ledende personer innen psykisk helsevern mener utbrenthet er en motediagnose uten eget reelt innhold. Tar da alle feil, de som hevder de er utbrent og mener det er en egen distinkt tilstand som ikke minner om noe de har opplevd før. Eller tar ingen av dem feil. Snakker de bare forbi hverandre, og hva er i så fall utbrenthet?
Det drives utstrakt registrering av helsen til arbeidstakere i ulike land. Forskning viser at så mye som halvparten av arbeidstagerne i Finland, Storbritannia og USA lider av stress. Mange av disse er utbrent på en slik måte at de har nådd et nivå av kroppslig og mental utmattelse. Dette gjør at de ikke lenger klarer å fungere, verken privat eller i arbeidslivet. De blir heller ikke restituert etter en frihelg, eller en lang ferie. Symptomene kan være av både fysisk og psykisk karakter, og man kan ha få eller en lang rekke symptomer.
Følelsesmessige symptomer
Mennesker som står i fare for å bli utbrent er ofte entusiastiske, engasjerte og jobber mye. Er man på vei til å bli utbrent kan man merke at man blir mindre inspirert. Man kan bli irritabel, skvetten og nærtagende. Man kan og bli ubesluttsomme og uinteresserte og miste humor og fleksibilitet. Etter hvert kan en trekke seg tilbake fra kolleger og lide av skyldfølelse. En toppleder i et internasjonalt selskap følte seg i perioder så handlingslammet at da sekretæren spurte om han ønsket kaffe, klarte han ikke bestemme seg for om han skulle takke ja eller nei. En annen toppidrettsungdom som hadde holdt et ekstremt tempo over flere år hadde konstant skyldfølelse og følte at livet var over i en alder av 24 år.
Tankemessige, kognitive symptomer
På veien mot utbrenthet kan mange være engstelige for sin kognitive fungering. Man klarer ikke oppfatte ting slik man gjorde før, man glemmer og tankene kretser i stadige negative spiraler. Kreativiteten forsvinner og mange lurer på om det kan være noe fysisk galt med hjernen.
Fysiske symptomer
Mange møter utbrenthet først gjennom fysiske symptomer. Man blir rammet av magesmerter, hodepine, muskelsmerter, svimmelhet, ryggplager, pustevansker og øresus. Man oppsøker ofte fastlegen og blir undersøkt for å utelukke fysiske lidelser. Mange har vansker med å forstå at psykiske påkjenninger kan gi slike utslag.
Utbrenthet versus depresjon
De ovenfor nevnte symptomene finner man også ved alvorlige depresjoner, og enkelte ganger kan det være vanskelig å skille hva som er hva. Noen ganger starter det hele med en depresjon. Denne depresjonen kan gjøre at en mister fungeringsevnen til en viss grad, og begynner å slite tungt for å få oppgavene gjort. Dette kan gjøre at man jobber mer og har lengre dager for å forsøke å komme à jour. Dette kan igjen føre til at en blir ytterligere sliten med fare for utbrenthet i tillegg, eller at man er så sliten at man blir motløs og deprimert.
Andre ganger er det mer tydelig at det skyldes rovdrift på en selv, både fysisk og psykisk. Man trives kanskje meget godt på jobben, som er både utfordrende og krevende. Arbeidsmiljøet er preget av at man står på og ikke sparer seg. Samtidig forsømmer man det som erfaringsmessig kunne gitt påfyll i hverdagen.