De fleste er enige om at det er godt med støtte fra familie og venner. Men de færreste vet hvordan de skal snakke med familie og venner om vanskelige temaer, særlig psykiske problemer. Da trenger man plutselig selv støtte.
Verdensdagen for psykisk helse minner oss på at det fremdeles er en lang vei å gå før psykiske lidelser er likestilte med somatisk sykdom. Heldigvis har vi i Norge en rekke organisasjoner som jobber for at dette skal bli bedre, og for at mennesker med psykiske lidelser skal få bedre hjelp. En av løsningene er å gi god og oppriktig informasjon om hva psykisk helse og psykiske lidelser og vansker faktisk innebærer.
Tema for 2020 er «Vær oppmerksom. Vis interesse. Spør mer». Vi i Overvinne forsøker å bidra til dette, blant annet gjennom vår Overvinne app og vårt fokus på «varm teknologi». -Men god psykisk helse er like mye avhengig av hvor oppmerksom vi er på egen psykisk helse som hvor flink vi er til å være nysgjerrige og spørre hvordan andre har det. Vi må viser interesse for våre egne tanker og følelser. Vi må ta våre følelser og tanker på alvor. Og vi må spørre oss selv «hvordan har jeg det egentlig» og «hva er viktig i livet for meg». Det blir litt som i sikkerhetsdemonstrasjonen på flyet der du blir bedt om å ta på din egen surstoffmaske før du hjelper andre.
Livet går som kjent veldig fort. Plutselig har uka gått, eller enda et år. Uten at vi nødvendigvis har kommet nærmere de verdiene som er viktige for oss. Tempoet er så raskt at vi sjelden får ordentlig tid til å stoppe opp og bli bevisst på hva som skjer inne i oss. Det blir som en Netflix-film som vi spoler oss igjennom. Men i motsetning til en film, så kan vi ikke spole tilbake for å oppleve de gode stundene en gang til eller undersøke det vi ikke fikk med oss i en viktig scene.
I Overvinne app bruker vi faglige registreringer av tristhet, glede, skam og stolthet for å lettere få med seg de gode og dårlige øyeblikkene i hverdagen. Noen ganger er det overraskende hvor mange triste og gode øyeblikk som skjer i løpet av en dag, men som vi likevel ikke får med oss uten å være bevisst på det.
Å ha en god psykisk helse innebærer å være bevisst hva som skjer med oss, å være ærlig overfor oss selv og andre om hvordan vi har det, og være nysgjerrig på hva vi kan gjøre for å få et godt liv. Det gjør oss også bedre i stand til å hjelpe andre.