Det er vanlig å bekymre seg og det er vanlig å ha seksuelle vansker i løpet av livet. Ifølge en norsk omfangsundersøkelse har én av seks behov for hjelp med seksuelle problemer. Sliter du med lysten, ereksjonen, lubrikasjonen eller orgasmen er du ikke alene. Helse- og omsorgsdepartementets strategiplan for seksuell helse understreker at den psykiske- og fysiske helsen påvirker seksualiteten og omvendt. I strategiens forord står det: «Vi snakker fortsatt for lite og for sjelden om at seksualitet er en fantastisk kraft som kan gi god helse og høy livskvalitet». Derfor er det på Overvinne.no lov å ta opp absolutt alle frustrasjoner og lengsler relatert til seksualitet. Ingenting er for vanlig eller for uvanlig å reflektere over. Alt er greit å ta opp her fordi det kan bety mye for din livskvalitet.
Vekselvirkning
Endringer i hvordan du har det, gir ofte endret seksualliv på godt og vondt; dette samspillet har fagfolk hos oss kunnskap om. Det betyr at hvis du får hjelp med andre vansker enn de seksuelle, så kan det få positive effekter for din seksualitet. Vi har en rekke eksempler på det. Søvnvansker kan gjøre kroppen utladet, men etter at veiledning og øvelser på Overvinne.no har gitt deg bedre søvn får kroppen din mer energi og overskudd til for eksempel seksuell aktivitet. Vi utvikler tilpassede tiltak som sammen kan gi deg bedre helse totalt sett, det inkluderer også den seksuelle helsen.
Går det over?
Seksualitet kalles ofte et overskuddsfenomen. Derfor er en av suksess-løsningene å finne ut hva som gir akkurat deg overskudd, lyst og energi til å være den du ønsker å være i sengen. Overskudd kan være enda mer påkrevd hvis du er i en relasjon og dere har forventninger om å fungere seksuelt sammen. Det er anbefalt å ta vare på egen individuell seksualitet uansett om du er singel eller i et parforhold. Nerve-ender, reflekser og seksuelle responser har godt av å bli vedlikeholdt gjennom livet ifølge nevrologer. Noen seksuelle vansker er såkalte lette vansker, og de er derfor kortvarige og går over av seg selv. Ikke sjelden skal det bare litt ny kunnskap til så løser problemet seg. Endringen kan da skyldes for eksempel fremskritt med en parallell behandling av et annet problem. Andre ganger trenger vi mer spesifikk sexologisk rådgivning og mer tid. Fagfolkene våre har en helhetlig forståelse av mennesket. Du er en person med mange roller, du er også et seksuelt vesen som kanskje ønsker at intimiteten i ditt liv skal fungere bedre enn nå.
Hva er seksualitet?
Seksualitet handler om mye mer enn sex og orgasmer. Ikke minst handler det om å oppleve fysisk og følelsesmessig trygghet og nærkontakt både med seg selv og mennesker som er viktige for en. Det er en menneskerett å kunne velge sine seksuelle aktiviteter. Når noe er påtvunget er det ikke seksualitet, men overgrep. Derimot er alt lov så lenge de seksuelle aktivitetene gjøres mellom jevnbyrdige voksne som har sagt ja til å ligge sammen. Tilgang på kunnskap om sex og seksualliv er en avgjørende faktor for å sikre en god seksuell helse og et tilfredsstillende seksualliv.
Ulike behov
Du som leser dette har kanskje et ønske om å få mer kunnskap om seksualitet. Du ønsker kanskje bare å utvikle mulighetene dine og å forstå mer av hva som tenner deg. Det å være et seksuelt menneske handler om å ha behov for nærhet, trygge tilknytninger og et ønske om å oppleve tilfredsstillende seksuelle stunder alene og med partner. Noen opplever det mest meningsfullt å ha et forpliktende tosomt kjærlighetsforhold. Andre praktiserer et mer åpent og friere seksualliv som kan inkludere flere seksualpartnere. Enkelte trives best helt uten seksuell aktivitet. Hvordan du definerer seksuallivet som meningsfullt er opp til deg. Har du derimot en annen å forholde deg til er det ulike behov og ulike seksualsyn som møtes. Det du definerer som et seksuelt problem er det ikke sikkert at partneren din definerer som et problem, og omvendt. Det å kunne snakke sammen uten å klandre eller dømme hverandre er veien til løsninger. Det kan vi hjelpe dere med.
Når dere ønsker forskjellige ting
Det finnes alltid alternativer og kompromisser når seksuelle vansker oppstår. I stedet for å finne en ny partner kan man finne nye måter å tilfredsstille hverandres ønsker. At det mest intime ved parforholdet skal kunne fungere på begges premisser betyr mye for deres fellesskap. Det å ønske forskjellige ting under sex er svært vanlig for par å slite med. To personligheter har ofte lyst på forskjellige ting. Din seksualitet er formet siden du ble født og er en kombinasjon av arv og miljø. Du, som alle, bærer på et såkalt eget seksuelt skript som har fått bryne seg med kulturens skript. Normer i familien og samfunnet kan prege oss alle. Ofte er det ikke sykdommer eller funksjonsnedsettelser som er de vanskeligste utfordringene i seksuallivet, men våre ulike holdninger til hva som er rett og ikke rett å gjøre med kropper. Å bygge bro mellom hva to mennesker vil kan vi hjelpe dere med.
Hva du liker under sex
For mange i dag er seksualitet en viktig del av livskvaliteten og handler ikke bare om å forplante seg videre. Alle utvikler sin seksualitet fra fødsel til død. Hver av oss har noe vi er ute etter under sex. Det er mye ved seksualiteten vi ennå ikke har svar på, men vi vet at den er integrert i personligheten og sosialiseres hele livet. Det meste av det du tenner seksuelt på er ikke valgt. Har du et problematisk ønske om å gjøre noe under sex kan det ikke avlæres, men du kan legge til nye ting som kan utkonkurrere det du liker som kanskje ikke partneren din liker. Opplever du noe av din seksuelle tenning som problematisk kan du be om sexologisk rådgivning.