Ønsker du hjelp?

Overvinne har også en egen klinikkVåre psykologer er valgt ut får å kunne tilby et bredt spekter av erfaring og spesialiteter, slik at du kan finne den hjelpen som passer for deg.‍
Kom i gang nå

Seksuelle vansker - symptomer, årsaker og løsninger

Psykiske problemer kan gi fysiske symptomer

Seksuell atferd er som all menneskelig atferd, kompleks og påvirket av mange faktorer. Når vi kartlegger er det like viktig å se hva som fungerer, som å lete etter hva som ikke fungerer i seksuallivet ditt. Løsninger kan like gjerne ligge i det kroppslige som i det relasjonelle. Det lønner seg bedre å si at det er et samspill av gener, miljø og hvordan du har det som ligger til grunn for seksuelle vansker.

Publisert:
12/4/2022

Det er vanlig å bekymre seg og det er vanlig å ha seksuelle vansker i løpet av livet. Ifølge en norsk omfangsundersøkelse har én av seks behov for hjelp med seksuelle problemer. Sliter du med lysten, ereksjonen, lubrikasjonen eller orgasmen er du ikke alene. Helse- og omsorgsdepartementets strategiplan for seksuell helse understreker at den psykiske- og fysiske helsen påvirker seksualiteten og omvendt. I strategiens forord står det: «Vi snakker fortsatt for lite og for sjelden om at seksualitet er en fantastisk kraft som kan gi god helse og høy livskvalitet». Derfor er det på Overvinne.no lov å ta opp absolutt alle frustrasjoner og lengsler relatert til seksualitet. Ingenting er for vanlig eller for uvanlig å reflektere over. Alt er greit å ta opp her fordi det kan bety mye for din livskvalitet.

Vekselvirkning

Endringer i hvordan du har det, gir ofte endret seksualliv på godt og vondt; dette samspillet har fagfolk hos oss kunnskap om. Det betyr at hvis du får hjelp med andre vansker enn de seksuelle, så kan det få positive effekter for din seksualitet. Vi har en rekke eksempler på det. Søvnvansker kan gjøre kroppen utladet, men etter at veiledning og øvelser på Overvinne.no har gitt deg bedre søvn får kroppen din mer energi og overskudd til for eksempel seksuell aktivitet. Vi utvikler tilpassede tiltak som sammen kan gi deg bedre helse totalt sett, det inkluderer også den seksuelle helsen.

Går det over?

Seksualitet kalles ofte et overskuddsfenomen. Derfor er en av suksess-løsningene å finne ut hva som gir akkurat deg overskudd, lyst og energi til å være den du ønsker å være i sengen. Overskudd kan være enda mer påkrevd hvis du er i en relasjon og dere har forventninger om å fungere seksuelt sammen. Det er anbefalt å ta vare på egen individuell seksualitet uansett om du er singel eller i et parforhold. Nerve-ender, reflekser og seksuelle responser har godt av å bli vedlikeholdt gjennom livet ifølge nevrologer. Noen seksuelle vansker er såkalte lette vansker, og de er derfor kortvarige og går over av seg selv. Ikke sjelden skal det bare litt ny kunnskap til så løser problemet seg. Endringen kan da skyldes for eksempel fremskritt med en parallell behandling av et annet problem. Andre ganger trenger vi mer spesifikk sexologisk rådgivning og mer tid. Fagfolkene våre har en helhetlig forståelse av mennesket. Du er en person med mange roller, du er også et seksuelt vesen som kanskje ønsker at intimiteten i ditt liv skal fungere bedre enn nå.

Hva er seksualitet?

Seksualitet handler om mye mer enn sex og orgasmer. Ikke minst handler det om å oppleve fysisk og følelsesmessig trygghet og nærkontakt både med seg selv og mennesker som er viktige for en. Det er en menneskerett å kunne velge sine seksuelle aktiviteter. Når noe er påtvunget er det ikke seksualitet, men overgrep. Derimot er alt lov så lenge de seksuelle aktivitetene gjøres mellom jevnbyrdige voksne som har sagt ja til å ligge sammen. Tilgang på kunnskap om sex og seksualliv er en avgjørende faktor for å sikre en god seksuell helse og et tilfredsstillende seksualliv.

Ulike behov

Du som leser dette har kanskje et ønske om å få mer kunnskap om seksualitet. Du ønsker kanskje bare å utvikle mulighetene dine og å forstå mer av hva som tenner deg. Det å være et seksuelt menneske handler om å ha behov for nærhet, trygge tilknytninger og et ønske om å oppleve tilfredsstillende seksuelle stunder alene og med partner. Noen opplever det mest meningsfullt å ha et forpliktende tosomt kjærlighetsforhold. Andre praktiserer et mer åpent og friere seksualliv som kan inkludere flere seksualpartnere. Enkelte trives best helt uten seksuell aktivitet. Hvordan du definerer seksuallivet som meningsfullt er opp til deg. Har du derimot en annen å forholde deg til er det ulike behov og ulike seksualsyn som møtes. Det du definerer som et seksuelt problem er det ikke sikkert at partneren din definerer som et problem, og omvendt. Det å kunne snakke sammen uten å klandre eller dømme hverandre er veien til løsninger. Det kan vi hjelpe dere med.

Når dere ønsker forskjellige ting

Det finnes alltid alternativer og kompromisser når seksuelle vansker oppstår. I stedet for å finne en ny partner kan man finne nye måter å tilfredsstille hverandres ønsker. At det mest intime ved parforholdet skal kunne fungere på begges premisser betyr mye for deres fellesskap. Det å ønske forskjellige ting under sex er svært vanlig for par å slite med. To personligheter har ofte lyst på forskjellige ting. Din seksualitet er formet siden du ble født og er en kombinasjon av arv og miljø. Du, som alle, bærer på et såkalt eget seksuelt skript som har fått bryne seg med kulturens skript. Normer i familien og samfunnet kan prege oss alle. Ofte er det ikke sykdommer eller funksjonsnedsettelser som er de vanskeligste utfordringene i seksuallivet, men våre ulike holdninger til hva som er rett og ikke rett å gjøre med kropper. Å bygge bro mellom hva to mennesker vil kan vi hjelpe dere med.

Hva du liker under sex

For mange i dag er seksualitet en viktig del av livskvaliteten og handler ikke bare om å forplante seg videre.  Alle utvikler sin seksualitet fra fødsel til død. Hver av oss har noe vi er ute etter under sex. Det er mye ved seksualiteten vi ennå ikke har svar på, men vi vet at den er integrert i personligheten og sosialiseres hele livet. Det meste av det du tenner seksuelt på er ikke valgt. Har du et problematisk ønske om å gjøre noe under sex kan det ikke avlæres, men du kan legge til nye ting som kan utkonkurrere det du liker som kanskje ikke partneren din liker. Opplever du noe av din seksuelle tenning som problematisk kan du be om sexologisk rådgivning.

Har du problemer med angst?

Angst er en følelse de fleste av oss kjenner til. Det kan derfor være vanskelig å vite når reaksjonene våre blir så problematiske at vi bør gjøre noe med dem.

Symptomer og årsaker

Seksuelle vansker og funksjonsproblemer er når du opplever vanskeligheter i én eller flere faser av seksuell aktivitet hos deg eller med partner. Dette kan føre til frustrasjon og at dere slutter å ha sex.  Hjelp til selvhjelp kan du få med et sexologisk perspektiv. Du får veiledning til å kunne forstå mer av egen kropp, egne følelser og egne tanker. Hvordan en seksuell vanske oppleves og takles vil være forskjellig fra person til person. Det kan oppstå en rekke andre symptomer som har utspring i en seksuell vanske. Nedenfor er det listet opp eksempler på det.

Oppførsel

  • Sjeldnere og sjeldnere initiativ til seksuelle aktiviteter
  • Ønsker å få en seksuell aktivitet raskest mulig unnagjort
  • Bruker alkohol hver gang det skal gjøre noe seksuelt
  • Gjør seksuell aktivitet kun på den andres premisser
  • Gjør seksuell aktivitet kun på egne premisser  
  • Er stille og passiv under seksuell aktivitet
  • Inntar en rolle og overspiller eller faker orgasme
  • Blir aggressiv og lite konstruktiv i situasjonen

Emosjoner

  • Irritabel
  • Frustrert
  • Trist
  • Sint
  • Ulykkelig
  • Håpløshet
  • Sjalu
  • Engstelig
  • Underdanig

Tanker

  • «Er det normalt å like det jeg liker?»
  • «Er jeg den eneste i verden som ikke blir kåt av dette?»
  • «Hvordan skal jeg få et fungerende seksualliv?»
  • «Jeg er ikke god nok for min partner»
  • «Jeg kommer til å miste partneren min»
  • «Lever jeg med feil person?»
  • «Jeg er feil skapt»
  • «Jeg gir opp å ha parforhold»
  • «Jeg klarer ikke å nyte noe lenger»
  • «Jeg orker ikke å snakke om dette»
  • «Jeg føler meg presset til å gjøre ting»

Fysisk

  • Trøtt og sliten hele tiden
  • Smerter
  • Søvnforstyrrelser
  • Mindre seksuell aktivitet
  • Spiseproblemer
  • Flykter inn i andre aktiviteter

Hyperseksualitet

Noen er hyperseksuelle eller har det vi kaller forsterket seksualdrift. Hyperseksualitet forekommer blant alle kjønn, og kan ha ulike årsaker, både nevrologiske og psykologiske. Hvis den seksuelle atferden oppleves problematisk og rammer andre, er det god grunn til å bestille en samtale hos en ekspert på Overvinne.no. I visse livsfaser kan en person bruke seksualitet for å få bekreftelse eller måle sin attraktivitet. Enkelte medikamenter og sentralstimulerende midler kan øke seksualdriften, men burde tas under rådgivning. Vi anbefaler kartlegging og utredning i alvorlige tilfeller. Hva som ansees som mye kan også diskuteres, seksualitet blir definert svært forskjellig i ulike kulturer og familier.

Svangerskap og fødsel

Kroppslige forandringer etter fødsel kan påvirke seksuallivet. Vanlig er det å få redusert seksuallyst fordi det meste av overskuddet går til omsorg av spedbarnet. Etter noen måneder vil de nybakte foreldrene gradvis få mer energi til parforholdet. Dette gjelder alle kjønn. Hvis manglende lyst vedvarer kan du bestille en samtale på Overvinne.no for å få oversikt over muligheter. Når du for eksempel finner alternative seksuelle aktiviteter pleier lysten gradvis å komme tilbake. Hvis kvinnen har født og sliter med smerter og endringer nedentil kan samarbeid med fysioterapeut være fruktbart.

Hormonbalanse

Både endring av hormonbalansen på grunn av medikamenter, hormonprevensjon, menopause eller hormonrelaterte sykdommer påvirker seksuallivet. Både menn og kvinner kommer i overgangsalder. Menn mer gradvis enn kvinner. Noen av symptomene er søvnvansker, endring av østrogen- og testosteronnivået og redusert seksuallyst. Oftest rapportert er tørre slimhinner i skjeden. Det kan løses med glidemiddel, samt å fokusere mer på ytre stimuli enn samleie. Det rapporteres blant eiere av penis at det tar lengre tid å oppnå ereksjonen og at den står kortere tid. Hvis det er vanskelig å gjennomføre penetrerende aktiviteter anbefaler vi å tenke på andre stimulerende muligheter. Det gir stor effekt å vie hele kroppen mer oppmerksomhet. Mennesket har erektilt vev på munn, brystknopper og kjønnsorganer, samt tett med nerveender på ører, øyne, nese, hender og anus.

Alderdom

Menn og kvinner kan forbli seksuelt aktive i alderdommen også etter fylte 80 år om ikke sykdom forhindrer det. Det er ikke bare endring i kroppens blodsirkulasjon som påvirker seksualorganenes evne til å bli erigert, men også endring av hormonbalansen. Berøringssansen er den sansen som følger mennesket lengst. Kjærtegn øker oxytocin-nivået i kroppen og gir i tillegg helseeffekter. Onanering av partner eller onanering side om side eller oralsex kan supplere og også erstatte mer krevende penetrerende aktiviteter.

Felles ansvar

Forskning har dokumentert at seksuelle funksjonsproblemer hos én av partene i et parforhold kan medføre utvikling av seksuelle funksjonsforstyrrelser hos den andre. I norsk forskning kommer det frem at seksuelle problemer er en høyfrekvent årsak til samlivsbrudd. Det er en fordel å være i forkant og før problemene føles uoverkommelige, å be om hjelp kan redusere frustrasjoner og maktesløshet. Dere har et felles ansvar om å ha et godt sexliv både for helsen og tilværelsen. 

Senskader

Seksuelle overgrep kan gi alvorlige senskader, men skadenes art er avhengig av når overgrepet skjedde, antall ganger, og relasjonen - for å nevne noen faktorer. Utsatte er ingen homogen gruppe. Noen klarer seg bra i livet, andre ikke, og hvordan seksualiteten forstyrres er individuelt. Siden 1980-tallet har det blitt forsket på senskader etter traumatisert seksualitet, og diagnosen posttraumatiske stresslidelse (PTSD) er betegnelsen på senskader etter vedvarende traumatiske opplevelser. Symptomer på senskader kan deles inn i tre hovedgrupper:

  • Invaderingssymptomer som gjenopplevelser, påtrengende minner og mareritt
  • Unngåelsessymptomer som unngåelse av påminnere, nummenhet og isolasjon 
  • Aktiveringssymptomer som vaktsomhet, anspenthet, hodepine, søvnvansker, spiseforstyrrelser, irritabilitet, skamfullhet og konsentrasjonsvansker.

 
Symptomer kan opptre rett etter overgrepet eller uker, måneder, år etter. En vanlig psykologisk forsvarsmekanisme når symptomene blir invaderende er frakobling: traumet blir isolert fra resten av personens erfaringer; såkalt dissosiasjon. Dissosiasjon kan anses som en ferdighet og reaksjon på traumatiske opplevelser. Med andre ord så betyr det at minnet av traumet blir veldig svakt eller helt glemt.  

Hjernen 

Dissosiasjon, at du ikke husker eller nekter å huske på det vonde du har opplevd, kan forstyrre seksuallivet ved at sansene og tankene blir spaltet. I traumearbeid er seksuelle overgrep i en særstilling fordi de rammer det mest private og intime ved oss. Seksualitet kan bli helt avstengt, ukontrollerbart eller en plikthandling.  Pliktsex kan blant annet skape problemer nedentil fordi kroppen sier på sin måte nei ved å gå i krampetilstand. Fagfolkene her jobber  for å hjelpe utsatte med å bedre forstå, kontrollere, sette grenser og nyte sin seksualitet. Vi deler grunnleggende forståelse av hva som skjer i den seksuelle kroppen. Intervensjoner kun rettet mot tenkehjernen har begrenset effekt. Når utfordringen til den utsatte sitter i overlevelseshjernen, må også oppmerksomheten og tiltakene henvende seg til dette området av hjernen. Det inkluderer en tillitsskapende fagperson som via språket reflekterer sammen med deg. Med eventuell partner lager vi en plan for å ta tilbake lysten og egen kropp. Empatiske relasjoner er helende relasjoner.

Hva hjelper for seksuelle problemer?

Det kan være lettere å tolke kroppens reaksjoner når vi har lært mer om hva vi liker. Først så vil vi finne ut av hva de positive seksuelle tingene du liker å gjøre.  Still deg åpen og spør: Hvor på kroppen er jeg mottakelig for seksuelle berøringer? Hvor ønsker jeg å berøre min partner? Det å la hver berøring være viktig, kan øke nytelsen i nuet og senke forventninger, press og stress. Refleksjon i samtalefellesskap kan gi deg opplevelsen av kontroll og ideer til egne intervensjoner. Du kan oppleve mestring gjennom selvregulering.

Egen seksualhistorikk

Ofte skal det ikke mer enn et par samtaler til så løser mye seg og du får innsikt i egen seksualhistorikk og økt trygghet til å utforske og utvikle egne muligheter med egen og partners kropp. Selvinnsikt, det å forstå egen kropp, dens begrensninger og muligheter er starten på et mer tilfredsstillende seksualliv. Ifølge John Bancroft sin «three strand» - modell er det tre hovedelementer i et menneskes seksuelle utvikling: utviklingen av kjønnsidentitet, gjenkjenne hva du liker, og sist men ikke minst, utviklingen av å knytte nære relasjoner. Dette er nyttige perspektiver for samtalepartnerne og for deg når du skal skrive din seksualhistorikk. Bare du kjenner din seksuelle utvikling. Hvordan vil du beskrive din kropp, hva definerer din kjønnsidentitet? Hvordan vil du karakterisere din sansende kropp, har du favoritt-sanser og soner på kroppen? Hvordan er din relasjonelle kropp, hvordan gir og mottar du nærhet, har du favorittberøringer?

Lyst

Det vanligste

Det er lystproblemer som oftest er rapportert som problem. Det er flere sammensatte grunner til det. Grunner til lite lyst kan være stress, smerter, utladethet, søvnproblemer, depresjon, sorg, prestasjonsangst, kroppskomplekser, alkoholavhengighet, spiseproblemer eller ubearbeidede overgrepserfaringer. Enklere årsaker til lystproblemer kan være at vi har arvet et begrenset ordforråd om nytelse og derfor sliter med å kommunisere hva vi liker eller ikke liker å gjøre på oss selv og hverandre. 

Subjektivt

Lystbegrepet er et subjektivt mål. Dersom det fører til nedsatt seksuell aktivitet, og det ikke er ditt ønske, kan det defineres som et problem. Enkelte studier oppgir samleiefrekvens som mål. Det er ikke noe vits, siden mange gjør mye annet enn samleie. Er lysten fraværende bør du ikke ha sex bare fordi partneren din vil det. Det kan øke seksuelle vansker. Let etter alternative måter å tilfredsstille deg selv eller din partner på. Det kan øke lysten fordi det kan være enklere å mestre. 

Appetitten svinger

Alle kjønn kan ha nedsatt lyst i perioder og i ulike livsfaser. En kjent metafor på lyst er å betrakte den som appetitt. Slik appetitten på mat varierer for person til person både i kvantitet og i type mat. I tillegg kan lysten din styres av hva kulturen din anser som vanlig for ditt kjønn og din alder. Det ligger en rekke føringer i form av normer, i enhver kultur, som kan hemme den enkeltes egne lyst. Prøv å ikke ta med deg kulturens A4 forventninger i sengen. Gjør akkurat det du føler for i din seng. Lystproblemer kan også skyldes manglende kjennskap til egen kropp og preferanser. Når lyst skal forhandles med ord og kroppsspråk i en relasjon behøves en fordomsfri og frivillig innstilling. Det er mye som kan bremse lysten. Manglende hygiene, smerter, fravær av prevensjon, ensformighet, press, utilfredsstillende stillinger og teknikker, fravær av god kjemi.

Ereksjon og lubrikasjon

Ereksjonsproblemer er hyppig rapportert fra menn, og har sjelden organisk årsak. Uteblitt ereksjon over tid kan være tegn på alvorlig sirkulasjonssvikt. For å utelukke hjerte-kar-lidelser bør du oppsøke fastlegen din å få hjertet kontrollert.

Erektil dysfunksjon eller ereksjonssvikt, er definert som en vanske hvis ereksjonen ikke er stiv nok til å gjennomføre et tilfredsstillende samleie. Etter at potensmidler ble introdusert i 1998 har det kommet talspersoner for andre ikke-medikamentelle tiltak, blant annet sexologisk rådgivning. Forskning viser at bevisstgjøring rundt hva du ønsker fra sexen har god effekt på ereksjonen. Vansker med ereksjon kan være fremtredende ved psykiske tilstander som depresjon eller panikkangst, men også som bivirkninger av ulike legemidler.

Ereksjonsproblemer kan gi nedsatt selvfølelse, selvtillit og andre psykososiale følger uavhengig av årsak. Uten hjelp til vansken kan det påvirke parforholdet eller motivasjonen til å innlede forhold. Sviktende genital respons hos menn, kan oppstå ved medisinske tilstander. Viktige risikofaktorer er blant annet radikal blære- og prostatakirurgi, hjerte- og karsykdom, hjerneslag, kreft, diabetes, sykdommer i rygg- og bekkenområder, nevrologiske lidelser og skader.

Rusmidler, alkohol og røyking har negativ effekt på ereksjon. I ekstreme tilfeller permanent ereksjonssvikt. Redusert seksualfunksjon kan komme som en følge av medikamenter, blant annet blodtrykkssenkende, antipsykotika og antidepressiva.

Prematur ejakulasjon

Vanlig er også tidlig utløsning, også kalt prematur ejakulasjon. Ulike forslag til definisjon er manglende kontroll, at minimal stimulering gir utløsning, at antall støt før orgasme ligger under 8-15. Tidlig utløsning kan påvirke livskvalitet ved at mannen opplever sorg, angst, depresjon og fortvilelse over sin vanske. Tidlig utløsning blir ofte et felles problem, hvis mannen har partner. Det er etablert en rekke øvelser for å gi økt kontroll. Dette kan være at du onanerer før dere har samleie, gjerne et par timer før eller at du bruker start/stopp metoden hvor du trener på under onanering og holde tilbake orgasmen. Først onanerer du til du nærmer deg før du klemmer med fingrene på undersiden av penishodet og holder til du kjenner at orgasmen ikke lenger er pressende. Vent litt, start på nytt og gjenta dette 4-5 ganger. Gjør disse tingene daglig og du vil oppleve bedring. Dette kan også trenes sammen med din partner. 

Orgasme

Orgasmeproblemer handler om manglende eller forsinket orgasme til tross for lyst og seksuell tenning. Vansker med orgasme kan forveksles med vansker med lyst og seksuell tenning. Det er god prognose for orgasmeproblemer fordi kroppens nerver er lærevillige. Nesten alle kan få orgasme som en refleks hvis man plasserer en vibrasjon på undersiden av penishodet eller klitorishodet. Det er der de fleste nerveendene ligger. Det er altså ikke størrelsen eller lengden som bestemmer om orgasmen er mulig å oppnå, men å finne nervene og følsomheten. Noen har redusert følsomhet på grunn av operasjoner. Penis blir for eksempel herdet uten forhud så en bivirkning av omskjæring kan gi forsinket orgasme. Det samme gjelder kvinner utsatt for omskjæring. Det er rapportert en rekke seksuelle funksjonsnedsettelser etter kjønnslemlestelse. Deriblant orgasmeproblemer.

I perioder kan de fleste oppleve at seksuelle stimuli ikke fungerer nok til å oppnå klimaks. Måtene og vanene kan ha mistet sin spenning. Eller stimuleringene klarer ikke å utkonkurrere hverdagens stress, tretthet, bekymringer for økonomi eller misnøye i parforholdet. Å planlegge stunder hvor alt fokuset er på sex er første steg hvis du ønsker mer stimulerende seksualliv.

30 % av heterofile kvinner oppgir manglende orgasme ved samleie. De fleste kvinner oppnår orgasme etter få minutter når klitorishodet utvendig blir stimulert. Penetrering i skjeden er ikke den enkleste måten å tilfredsstille klitoris på. De gode nyhetene er at orgasmene kan komme lettere hvis dere jobber mer for å treffe nerveendene. Det å ikke oppnå orgasme med partner kan påvirke parforholdet på ulike måter. Da er det behov for støtte fra partner og å bruke tid på seksualhistorikk for å identifisere hva som tenner og ikke tenner dere.

Seksuelle responser

Hodet kan si nei, men kroppen kan reagere med seksuelle reflekser. Ereksjon kan skje under et seksuelt overgrep, og det er mest synlig hos penis. Det kan oppstå lubrikasjon og orgasme under et overgrep selv om handlingen ikke er ønsket. Dette kan konkret illustreres med knerefleksen. Ingen vil klare å hindre at leggen spretter opp når knerefleksen blir slått, uansett hvor mye vi sier nei eller tenker stopp.
 
Tilstander som tiltrekning, lyst, tenning, ereksjon og orgasme kan skje uavhengig av hverandre; for eksempel kan tiltrekning skje løsrevet fra seksuell tenning, og seksuell tenning kan skje løsrevet fra orgasme. En opprydding i dette kan hindre en del misforståelser.

Seksuell selvinnsikt

Skriv din seksualhistorikk med stikkord. Slik kan du øke selvinnsikt og forstå mer hva som påvirker dine «likes» og «dislikes». Blir du kjent med hva du liker kan du også kommunisere dette til partner for å oppleve bedring i seksuallivet. 

Ta vare på hjertet ditt gjennom bevisst kosthold og jevnlig trening. Har du god sirkulasjon vil det styrke blodomløpet ditt og dermed bidra positivt til å styrke hele din seksuelle kropp og blodtilførselen til ditt kjønnsorgan.

Finn dine favorittberøringer og favoritt posisjoner. Kjenn etter hva som føles optimalt og tren på å formulere det i eget hode. Klarer du å formidle ønsker på en konstruktiv og kjærlig måte til partner har du økt sjansen for et bedre seksualliv.

Øv deg på å være fokusert i egen kropp. Finn mindfulnessøvelser (Vi har mange av de på Overvinne app) for å få hjelp til selvhjelp. Uoppmerksomhet og distraksjoner gir lekkasje i din seksuelle tenning og kan redusere ereksjon, lubrikasjon og evnen til orgasme.

Selvhjelp

Selvhjelp vet vi fra forskning at kan hjelpe deg med seksuelle vansker, uansett seksuelt problem. Det er derfor til din fordel at du søker opp tilrettelagt informasjon. Vi har samlet veiledningsfilmer. Søk deg frem til fremskritt. Seksualitet er integrert i din personlighet, din fysiske helse og din psykiske helse. Det kan derfor skje fremskritt i ditt seksualliv når du for eksempel investerer i å øke din fysiske helse med tilpasset trening eller investerer i å øke din psykiske helse med tilrettelagt terapi.

Bearbeide negative erfaringer

Når noen har gått over dine seksuelle grenser kan det få både psykiske, fysiske og seksuelle konsekvenser. Seksuell traumatisering kan forstyrre seksuell utvikling og seksuallivet. For noen blir det ikke synlig før de innleder et parforhold. Det gir god hjelp å snakke med noen om overgrepserfaringene. På Overvinne.no kan du selv bestemme tempo og tema. Du er ikke alene med å være taus om overgrep.  Det tar i gjennomsnitt 17 år før en utsatt betror seg til noen. Du er heller ikke alene med å ha blitt utsatt for overgrep. Tilgjengelige tall fra Norge i 2017, forteller at nær en av fem kvinner og nesten hver tiende mann har opplevd et seksuelt overgrep i løpet av livet. Internasjonale rapporter viser samme statistikk.

Mindfulness

Oppmerksomt nærvær kan gjøres på flere måter, ikke bare ved samtale, men også meditasjon, yoga og mindfulness. Forskning om mindfulness deler effekten i fire hovedgrupper: bedre regulering av oppmerksomhet og stressnivå, økt kroppsbevissthet og bedre regulering av selvfølelsen. Dette har betydning for seksuallivet ditt.

Tilstedeværelse i egen kropp gir fokus på egne sanser. Det er sansene dine som bidrar til intensitet i ditt seksualliv. Jo mer tilstede du er i øyeblikket når du gjør en seksuell aktivitet jo mer intens seksuell følelse kan du oppleve der og da.

Begynn i dag

Psykiske lidelser utvikler seg ofte når man dytter unna vanskelige følelser og later som de ikke er der. Jo lengre du gjør dette, jo vanskeligere blir det å “snu skuta”. Du burde derfor ta tak i det som er vanskelig så tidlig som mulig.

I Overvinne lærer du de grunnleggende teknikkene som brukes i profesjonell terapi. Få hjelp med å håndtere stress og angst, søvnproblemer, skape bedre vaner, bygge sterkere relasjoner og forbedre din egen livskvalitet. Kombiner det gjerne med samtaler med våre psykologer, slik at du sikrer deg et trygt og effektivt behandlingsløp.

Prøv de første 7 dagene helt kostnadsfritt:

Prøv gratis
Ta kontakt!

Trenger du hjelp?

Vi har laget et behandlingsprogram til deg som kjenner stress, grubling, engstelige tanker, utmattelse, bekymring, eller tristhet.
Gi Overvinne i gave

Gi Overvinne i gave!

Det er vanskelig å vite hva du skal gjøre når noen du er glad i har det vanskelig.

Gjennom digital selvbehandling byr Overvinne på innsikten og verktøyene som trengs for å skape endring og et bedre liv.

Trenger du å snakke med en av våre psykologer?

Overvinne har også en egen klinikk som i dag består av 15 psykologer. Våre psykologer er valgt ut får å kunne tilby et bredt spekter av erfaring og spesialiteter, slik at du kan finne den hjelpen som passer for deg.

Finn din psykolog
Nordre Berggate 2, 7014 Trondheim  |  post@overvinne.no  |  Org. nr. 913820622