Bare på noen få dager har børser falt mer enn korreksjonen vi hadde i 2007. Oljeprisen synker, og bekymring for en tollkrig mellom USA og EU preger næringslivet på alle kanter. Man snakker om «svært dramatiske» konsekvenser for både bedrifter, lokalsamfunn – og for lommebøkene våre. Eksportbedrifter begynner å nevne kutt og nedbemanning, og situasjonen virker uforutsigbar og anstrengende. Ikke bare for økonomien, men for oss mennesker. Folkene – det er vel vi som «er» økonomien.
Nå står vi i en tid hvor ting strammer seg til. Og det merker vi godt.
Mens politikerne våre jobber for å sikre rammebetingelser på flere nivåer i Brussel, bør vi som er norske ledere spørre oss: Hvordan tar vi vare på våre ansatte som skal ta oss igjennom alt dette?
Stresset øker – men ingen tør si det høyt.
Heldigvis har den psykiske helsa fått økt oppmerksomhet i arbeidslivet de siste årene. Vi snakker mer om det – men det betyr ikke nødvendigvis at vi har klart å skape trygghet for folk. Forskning sier at opp mot 70 % av de ansatte forventer at du som arbeidsgiver legger til rette for god psykisk helse, mens bare 4 % føler seg ok med å si fra til lederen sin når de sliter. Vi liker ikke å dele intime ting om helsa vår på jobb, være seg seksualitet, problemer, eller vansker. Sånn er det bare.
Vi biter tennene sammen. Presser oss gjennom. Sover dårlig. Kjenner på uro, eller føler på tomhet og utmattelse – men vi vil ikke, eller tør ikke å be andre rundt oss om hjelp. Og det verste? De færreste får det ikke heller. I dag kan ventelistene for psykisk helsehjelp fort være 90 uker lange, og i mellomtiden vokser problemene seg større. – Dette når vi vet at problemer er som rødvinsflekker på hvit skorte; -ta den fort med salt og hvitvin, så går det bra. La det skure og gå, legg skorta en uke i skittentøyet og se hvor tungt det blir...
Å gå for lenge med problemer er ikke bare et problem for oss ansatte og ledere. Det er dyrt og har blitt et forretningsproblem. Psykisk uhelse er en av de største årsakene til sykefravær i Norge. Hver dag en ansatt har sykefravær koster bedriften 3.000 kroner. Folk som møter opp på jobb med hodet et annet sted kan være like dyrt, eller dyrere.
Vi trenger en beredskap for det usynlige –Verktøyet er halve jobben.
Når økonomisk uro, omstilling og frykt rår, blir det ekstra viktig å styrke det som holder organisasjonen i gang – menneskene. Mental robusthet er ikke en luksus, men en forutsetning for nesten alt. I Overvinne bruker de ansatte et digitalt verktøy bygget av psykologer, for å møte vanlige folk i uvanlige tider. Det samme gjør ansatte i nesten 300 bedrifter.
Overvinne kommer i en app som gir deg og de ansatte støtte FØR problemene blir for store og uhåndterbare. Gjennom stemningsrapporter, veiledning, videoer og psykologisk innhold basert på forskning, hjelper vi med å forstå og leve med egne følelser, og samtidig mestre utfordringer så tidlig som mulig. Appen er anonym, lavterskel og tilgjengelig hele døgnet – og kan kombineres med samtale med psykolog om behovet skulle oppstå.
Det virker. Brukere rapporterer økt emosjonell kontroll og bedre psykisk velvære. Bedrifter som tar Overvinne i bruk, opplever lavere fravær, høyere trivsel og en sterkere kultur for åpenhet og støtte. Dette blir resultatet av å gi ledere og ansatte de riktige verktøyene.
Trygghet er konkurransekraft
I tider som dette bør vi ledere ha to sett med lys: nærlys for å se den menneskelige situasjonen her og nå – og fjernlys for å stake ut kursen fremover. De ansatte som i dag føler seg sett, trygge og ivaretatt, er også de som blir. De som yter. De som tåler trykket.
Overvinne er et verktøy og psykologiens svar på beredskap. Det er ikke enerstatning for psykologbehandling. - Men det er førstehjelp, forebygging og støtte i én og samme løsning. Vi tror at teknologi og empati må gå hånd i hånd. At «varm teknologi» er fremtidens psykiske helsehjelp.
Veien videre går gjennom menneskene i bedriftene våre.
Ingen vet hvordan økonomien utvikler seg. Men én ting vet vi: investering i mental helse fungerer. Folk blir bedre rustet til å møte stress og usikkerhet. Vi får lavere sykefravær og høyere produktivitet og skaper arbeidsmiljø som varer. Ledere og eiere ønsker seg dette. Det er attraktivt. Og i tiden.
Så mens økonomien vakler og samfunnstopper søker løsninger i Brussel, blir mitt spørsmål til deg som leder: Hva gjør du, her hjemme, for å sikre den viktigste kapitalen din?
Overvinne er en norskutviklet app og plattform for digital psykisk helsestøtte. Bygget på forskning. Tilpasset arbeidslivet. Anbefalt av psykologer.
Henning Meier
CEO/Daglig Leder, Overvinne
henning.meier@overvinne.no
Torstein Rodahl
COO, Overvinne
torstein.rodahl@overvinne.no
Svein Øverland
Rådgiver og partner
svein.overland@overvinne.no