Utbrenthet er kjennetegnet ved fysisk, mental og følelsesmessig utmattelse som følge av langvarig arbeidsrelatert stress og overbelastning. Selv om utbrenthet beskrives som “å gå på veggen”, er det ofte et resultat av langvarig stress der du ignorerer tegnene på at noe er galt. I mange tilfeller kan utbrenthet være vanskelig å skille fra depresjon.
Utbrenthet forsvinner sjelden uten at du gjør noe aktivt for å forandre situasjonen du er i. Under finner du et spørreskjema som brukes for å kartlegge symptomer på utbrenthet.
NB! Ikke bruk dette verktøyet til å sette en diagnose. Dette må gjøres i samarbeid med lege eller psykolog.
Skjemaet måler tre kategorier:
Ditt resultat
Høy grad av utmattelse
Moderate grad av utmattelse
Lav eller ingen grad av utmattelse
Utmattelse oppstår når arbeid oppleves som vanskelig, slitsomt, stressende og utenfor ens egen kontroll. Dette er vanligvis symptomene på utbrenthet du kjenner på først.
Selv om symptomene ofte er like symptomene på depersjon, er ikke utmattelse det samme som depresjon. Utmattelsen kan ofte være direkte knyttet til arbeidsoppgaver, og en ferie eller redusert arbeidsmengde vil ofte hjelpe.
Ditt resultat
Stress og utmattelse over lang tid fører ofte til depersonalisering, kynisme eller redusert empati. Dette gjør at man ofte behandler andre, både kolleger, kunder og andre personlige forhold, kaldere enn vanlig. De sosiale aspektene av jobb og privatliv oppleves ofte veldig slitsomme.
Ditt resultat
Personlig måloppnåelse, eller trivsel, kan i mange tilfeller fungere som en «sikkerhetsventil». Trivsel kan ofte balansere ut de negative effektene av utmattelse og depersonalisering.
Utbrenthet går sjeldent over av seg selv, og det kan derfor være lurt å ta tak i problemet før du merker store negative konsekvenser. I Overvinne får du innsikt og teknikker for å finne nye løsninger på dine utfordringer.
Få hjelp nå