Utbrenthet er en tilstand av fysisk, mental og følelsesmessig utmattelse som følge av langvarig arbeidsrelatert stress og overbelastning. Selv om utbrenthet beskrives som “å gå på veggen”, er det ofte et resultat av langvarig stress der man ignorerer tegnene på at noe er galt.
Vanlige tegn og symptomer på utbrenthet er utmattelse, hode- og muskelsmerter, konsentrasjonsvansker og at man mister troen på seg selv og sine ferdigheter. Disse følelsene smitter ofte over fra arbeidet til andre deler av livet, og ender ofte i sykemelding. Utbrenthet forsvinner sjeldent uten at man gjør noe aktivt for å forandre situasjonen man er i.
Utbrenthet er en gradvis prosess, der symptomene kan være vanskelig å legge merke til i starten, men som forverrer seg over tid. Den tidligste fasen av utbrenthet er vanligvis stress. Når stresset og arbeidspresset fortsetter over tid vil følelsene av stress og motivasjon bli til apati og utmattelse. Du kan merke fysiske, emosjonelle og atferdsmessige symptomer på utbrenthet.
Det kan være vanskelig å vite om stresset og utmattelsen du kjenner på er normalt. Ta vår kartleggingstest for å forstå din egen situasjon litt bedre.
UtbrenthetstestMange merker først at noe er galt på grunn av fysiske symptomer. Dette kan være:
Emosjonelle symptomer:
Atferdsymptomer:
Utbrenthet har et symptombilde som ligner på både depresjon og angst, men det er også faktorer som skiller dem.
Selv om utbrenthet ofte er en konsekvens av høyt stressnivå over lang tid, er ikke utbrenthet det samme som stress. Stress er en naturlig og nyttig reaksjon på høyt press der motivasjon, konsentrasjon og fokus øker, og disse følelsene forsvinner vanligvis når oppgavene er gjennomført. Men stress blir fort problematisk når disse periodene varer over lang tid uten en klar begynnelse eller slutt.
Utbrenthet er kjennetegnet av manglende motivasjon, konsentrasjon og fokus. Hvis du er utbrent oppleves det både vanskelig og meningsløst å prøve å komme i gang med arbeidet, og du opplever ofte at kreativiteten og problemløsningsevnene er sterkt redusert.
Mange opplever at det forventes at man arbeider mer enn man strengt tatt får lønn på. Hvordan skal man finne en balanse?
Utbrenthet ses vanligvis i jobbsammenheng, men faktorer både på jobb, hjemme og i deg selv er avgjørende for om du blir utbrent. Det er ofte en kombinasjon av disse forskjellige faktorene.
Det kan vær lurt å oppsøke hjelp:
Du blir utbrent etter at du har oversett varselsignalene kroppen sender deg, så å forvente at problemet skal løse seg selv er urealistisk. Noen dager på sofaen eller på ferie er sjeldent tilstrekkelig for å komme seg tilbake til normalen. Det er derfor viktig at du tar situasjonen på alvor og tar tak i det som er vanskelig.
Utbrenthet er ikke noe som går over av seg selv. Snarere kan det bli verre med mindre du tar tak i de underliggende årsakene. Hvis du ignorerer tegnene på utbrenthet, kan det føre til ytterligere skade på din fysiske og mentale helse.
Hvis du er utbrent eller kjenner på symptomene på utbrenthet er det nyttig med hjelp, enten gjennom en venn, psykolog eller selvhjelp.
Siden utbrenthet sjeldent går over av seg selv, kan en sykemelding være nødvendig. Hvis du kjenner på alvorlige symptomer som utmattelse eller kognitive vansker, kan det å fortsette i jobb forverre symptomene. Å ta ut full sykemelding i to uker kan gi deg nødvendig ro at avstand fra arbeidet.
For andre kan det være mer gunstig med gradert sykemelding eller tilrettelagt arbeid. Då får du redusert stress og arbeidsmengde uten at du faller ut av arbeidslivet. Å holde seg i jobb kan være viktig for å opprettholde sosial kontakt og mestringsfølelse.
Hvis man ikke finner løsninger for å håndtere utbrenthet, kan det resultere i uførhet over kortere eller lengre perioder.