Nå slipper psykologer og terapeuter å gå i fella

Pressemelding
|
07.10.2022

Én million nordmenn har mentale utfordringer i hverdagen1 – mange kvier seg for å ta tak i dem. Nok psykologer til alle disse har vi ikke (og kommer vi aldri til å få) i Norge. For alle vi som ikke er syke nok til å få et offentlig tilbud om hjelp, må løsningen nødvendigvis bli digital.

Kaja Betin på Gyldendal forlag har sammen med Psykologspesialist Svein Øverland og Psykologspesialist og Professor Emeritus Patrick Vogel gitt ut boka Trygge digitale terapeuter. Med hjelp fra denne boka kan mange slippe å gå i fella når terapien blir digital.

henning.meier@overvinne.no

Henning Meier

Partner/Daglig leder
Linkedin Overvinne

I framtiden vil stadig mer behandling foregå over nettet. Med Covid-19 har vi sett et tydelig behov for nye og mer fleksible løsninger. E-terapi utfordrer nå den tradisjonelle formen for behandling, i likhet med vårt team av anerkjente norske psykologer og teknologer i Overvinne.

Mange får ikke hjelp

Selv om det psykiske helsetilbudet har blitt bedre i løpet av de siste årene, er det mange som ikke får den hjelpen de trenger og ønsker. Årsakene er mange: Det er vanskelig å sitte på et venterom når man har angst, og det er vanskelig å komme seg til time når initiativ er noe av det som er vanskelig med depresjon. Og – selvsagt – mange er ikke syke nok til å få henvisning til spesialist.

Digitalt er like bra

Flere undersøkelser, blant annet fra FHI, viser at digital psykologisk helsehjelp har like god effekt som tradisjonell ansikt til ansikt-behandling. Det gjelder både videoterapi, tekstbaserte tjenester, apper og andre digitale kanaler. I tillegg har corona-epidemien vist oss en større villighet både fra psykologer og pasienter til å prøve ut nye muligheter. Et viktig mål er å sikre at den mest kostnadseffektive og minst intensive behandlingen gis først.

Strenge krav

Med teknologi og innovasjon følger også nye krav. Digital psykisk helsehjelp må følge allmenne standarder for helsehjelp og personvern. Heldigvis finnes det både offentlige og private tilbud med høy grad av kvalitet. Problemer kan oppstå når dyktige fagfolk skal gå fra den tradisjonelle flaten de opererer på og over i nye kanaler. Da kan selv de beste fagfolkene skli og snuble. Det som fungerte før, fungerer ikke nødvendigvis nå. Psykologer er ikke teknologer – og som god psykolog på et fysisk kontor, kan du likevel rote det til når du blir digital.

Boken Trygge digitale terapeuter kan være en god investering

Hvordan kan man tilpasse ulike terapiformer til en digital versjon, og hvordan påvirker dette rollen som terapeut og behandler? Det er temaet i boken Trygge digitale terapeuter.

Forfatter er psykolog Kaja Asbjørnsen Betin, som blant annet er leder for DigPsyk – Psykologenes Forening for Digital Helse. Hun har fått hjelp av psykologspesialist Svein Øverland og psykologspesialist og professor emeritus Patrick Vogel. Vogel og Øverland er partnere i Overvinne, der de sikrer kvaliteten og kompetansen på digital psykologi.

Les mer om boken her.

1. Rapport 2011:2 Folkehelseinstituttet

2. Helsedirektoratet, Søvn og søvnvansker 16.01.201

For mer informasjon kontakt:

Henning Meier
CEO/Daglig Leder, Overvinne
henning.meier@overvinne.no

Torstein Rodahl
Prosjektleder, Overvinne
magne.gisvold@overvinne.no

Psykologspesialist Svein Øverland
Rådgiver og partner
svein.overland@overvinne.no

Siste nyheter

25.01.2023
Overvinne viser målbar positiv effekt under behandling av psykiske vansker
Les mer
28.09.2022
Gisvold fra Bonnier til Overvinne
Les mer
Overvinne logo
Nordre Berggate 2, 7014 Trondheim  |  post@overvinne.no  |  Org. nr. 913820622