Lastebilsjåfører står overfor unike helseutfordringer – her er løsningen:

Pressemelding
|
27.09.2024

Lastebilsjåfører har enkrevende arbeidshverdag som skiller seg betydelig fra andre yrker. Lange dagerbak rattet, uregelmessige arbeidsrutiner, isolasjon og konstant press for ålevere på tid skaper unike utfordringer, både fysisk og psykisk. De fleste erklar over de fysiske utfordringene sjåførene møter, men de psykiske aspektenefår ofte mindre oppmerksomhet, selv om de er like viktige for helse, sikkerhetog trivsel. Her ser vi nærmere på konkrete problemer sjåfører møter og hvordanOvervinne kan være en løsning for å håndtere dem.

henning.meier@overvinne.no

Henning Meier

Partner/Daglig leder
Linkedin Overvinne

Problem 1: Isolasjonog ensomhet

Mange lastebilsjåførertilbringer store deler av arbeidsdagen alene, ofte i flere dager eller uker omgangen. Denne isolasjonen kan føre til økt risiko for depresjon og angst. Nårman er alene over lengre perioder, uten støtte fra kollegaer eller arbeidsgiver,kan små problemer føles overveldende.

Løsning med Overvinne:Overvinne gir sjåførene et verktøy for å reflektere over egne følelser ogtanker. Appen tilbyr øvelser i stressmestring, mindfulness og teknikker for åhåndtere ensomhet. Ved å gi sjåføren et enkelt og tilgjengelig middel for å bearbeidefølelsene sine, kan appen fungere som en psykisk støttespiller i hverdagen. Denhjelper sjåføren med å identifisere negative tankemønstre og gir forslag tilmestringsstrategier.

 

Problem 2: Stress ogsøvnforstyrrelser

Mange sjåfører oppleverhøyt stressnivå som følge av stramme tidsfrister, usikkerhet rundttrafikkforhold og ansvaret for å levere last sikkert. Dette stresset forsterkesofte av uregelmessige søvnmønstre, noe som kan ha en negativ innvirkning påbåde konsentrasjon og humør. Forskning viser at langvarig stress kan føre tilbåde psykiske og fysiske helseproblemer, inkludert søvnforstyrrelser, hodepine,høyt blodtrykk og utbrenthet.


Løsning med Overvinne: Overvinne tilbyr konkrete verktøy for stresshåndtering.Appen gir brukerne muligheten til å kartlegge stressnivået sitt, og den girpersonlige anbefalinger for hvordan de kan redusere stresset. Dette kan værepusteteknikker, avslapningsøvelser, eller tips for bedre søvnhygiene. Forsjåfører som sliter med søvn, kan Overvinne gi tips for hvordan han kanetablere gode søvnrutiner, selv med uregelmessige arbeidstider, og hjelpe med åforbedre søvnkvaliteten.

 

Problem 3: Mangel påstøtte og kommunikasjon

For mange sjåfører,spesielt de som jobber som enkeltmannsforetak, kan det føles som om man ståralene når det kommer til utfordringer i arbeidslivet og hjemme. Det kan værevanskelig å vite hvor man skal henvende seg for støtte, enten det gjelderfysiske eller psykiske helseproblemer. Denne mangelen på kommunikasjon mellomsjåfør og arbeidsgiver eller kollegaer kan gjøre det vanskelig å be om hjelpfør problemene blir for store, eller overveldende.

Løsning med Overvinne:En av de viktigste funksjonene i Overvinne er muligheten til å deletilbakemeldinger og opplevelser anonymt. Dette gir sjåførene en trygg kanal forå kommunisere om hvordan de har det, uten frykt for stigmatisering. Appen girogså arbeidsgivere innsikt i hvordan de kan støtte sine ansatte bedre, slik atman kan tilpasse tiltak og forbedre trivselen. For sjåfører som driver egetforetak, kan Overvinne være en verdifull sparringspartner som tilbyr råd ommental helse og personlig utvikling.

 

 

Problem 4: Fysiskekonsekvenser av psykisk uhelse

Det er godt dokumentertat dårlig psykisk helse ofte fører til fysiske helseplager. Stress og psykiskbelastning kan manifestere seg i fysiske symptomer som kroniske smerter,muskelspenninger og hodepine, som igjen kan påvirke sjåførens evne til å presterepå jobb. Dette øker også risikoen for trafikkulykker, da både fysisk og psykiskhelse påvirker oppmerksomhet og reaksjonsevne.

Løsning med Overvinne:Overvinne hjelper sjåførene med å identifisere disse sammenhengene mellompsykisk og fysisk helse. Gjennom enkle daglige øvelser og refleksjoner kanappen bidra til å redusere stress og fysiske symptomer som følge av psykiskbelastning. Ved å adressere problemene tidlig, kan sjåførene unngå at småhelseplager utvikler seg til større problemer.

En helhetlig løsning forsjåførene


Overvinne er mer ennbare en app – det er en langsiktig investering i helse og trivsel forlastebilsjåføren. Ved å tilby konkrete verktøy for stressmestring, søvnhygiene,kommunikasjon og mental helse, kan Overvinne bidra til å forebygge størrehelseproblemer og sikre en tryggere og mer produktiv arbeidsdag for sjåførene.Ved å bruke Overvinne tar bedriftene et aktivt valg om å investere i sjåføreneshelse – og det er en investering som både sjåførene og bedriften vil nyte godtav i lang tid fremover.

Overvinne er dermed ikkebare et verktøy for å bedre hverdagen til sjåføren – det er en løsning somadresserer de underliggende, psykologiske utfordringene som mange i bransjenstår overfor

 

For mer informasjon kontakt:

Henning Meier
CEO/Daglig Leder, Overvinne
henning.meier@overvinne.no

Torstein Rodahl
COO, Overvinne
torstein.rodahl@overvinne.no

Svein Øverland
Rådgiver og partner
svein.overland@overvinne.no

Siste nyheter

11.10.2024
Sweco tar i bruk Overvinne: En ny høst for psykisk helse i region Viken
Les mer
25.06.2024
Slik investerer Nord-Trøndelag elektrisitetsverk i de ansattes psykiske helse
Les mer
25.01.2023
Overvinne viser målbar positiv effekt under behandling av psykiske vansker
Les mer
Nordre Berggate 2, 7014 Trondheim  |  post@overvinne.no  |  Org. nr. 913820622