Overvinne viser målbar positiv effekt under behandling av psykiske vansker

Pressemelding
|
25.01.2023

På Health Innovation Day demonstrerte vi at Overvinne har en målbar effekt. Brukerne rapporterer mer positive følelser, og mindre negative følelser, over tiden de bruker Overvinne.

Torstein.rodahl@overvinne.no

Torstein Rodahl

Rådgiver og prosjektleder vitenskap
Linkedin Overvinne

Onsdag 18. Januar var Overvinnes forskningsteam på NTNUs “Health innovation day” og presenterte posteren “Preliminary findings of assessing mood through a therapy app”. Her viste vi at Overvinne har en målbar effekt på hvordan brukerne selv opplever sine egne følelser. 

Gjennom stemningsrapporten i appen har vi et unikt datagrunnlag der brukerne rangerer seks forskjellige følelser på en 7 punkts skala opp til tre ganger om dagen. Fem av disse følelsene er basert på Jon Monsens affektintegrasjonsmodell1, og den sjette følelsen er følelsen av opplevd kontroll.  

For å få en oversikt over generell følelsestilstand ble disse seks følelsene slått sammen til en totalskår, slik at vi kunne se sammenhengen med bruk av appen over tid. Her fant vi en positiv og signifikant sammenheng, der de som bruker appen har mer positive stemningsrapporter over tid.

Korrelasjonen mellom stemningsrapporten og bruk av Overvinne er sammenlignbar med andre viktige funn i psykologisk behandling, som blant annet sammenhengen mellom alliansen mellom psykolog og pasient og effekten av terapi2

Patrick A. Vogel, Torstein Rodahl og Svein Øverland.

Studien vår støtter derfor opp under det lignende studier finner3, som er at digitale hjelpemidler kan gi viktig, virkningsfull og tilgjengelig hjelp. Dette gir oss muligheten til å senke terskelen for tilgjengelighet, som betyr at de som er på ventelister til behandling kan få hjelp på dagen, og det lar oss nå de som av ulike årsaker ikke ender opp med å gå til psykolog. Digital behandling kan også være et viktig verktøy for forebygging, der folk kan få hjelp før vanskelige følelser får mulighet til å utvikle seg til psykiske vansker.  

“Å nå folk tidlig er avgjørende for hvor mye interne ressurser folk har for å håndtere egne problemer. I mange tilfeller vil litt hjelp og støtte tidlig i forløpet ha større effekt enn mye hjelp etter noen år med psykiske vansker.”

- Svein Øverland

Overvinne har siden sin oppstart stått nært det psykologiske fagmiljøet og styrt utviklingen etter det forskningen peker ut som hensiktsmessige veier fremover. Med denne studien deltar vi i fellesprosjektet som er å avdekke og utvikle metodene som passer til digital behandling av psykiske vansker. 

Referanser

1. Solbakken, O. A., Hansen, R. S., Havik, O. E., & Monsen, J. T. (2011). Assessment of Affect Integration: Validation of the Affect Consciousness Construct. Journal of Personality Assessment, 93(3), 257–265. https://doi.org/10.1080/00223891.2011.558874

2. Horvath, A. O., Del Re, A. C., Flückiger, C., & Symonds, D. (2011). Alliance in individual psychotherapy. Psychotherapy, 48(1), 9–16. https://doi.org/10.1037/a0022186

3. Muñoz, R. F., Pineda, B. S., Barrera, A. Z., Bunge, E., & Leykin, Y. (2021). Digital Tools for Prevention and Treatment of Depression: Lessons from the Institute for International Internet Interventions for Health. Clínica y Salud, 32(1), 37–40. https://doi.org/10.5093/clysa2021a2

For mer informasjon kontakt:

Henning Meier
CEO/Daglig Leder, Overvinne
henning.meier@overvinne.no

Torstein Rodahl
Prosjektleder, Overvinne
magne.gisvold@overvinne.no

Psykologspesialist Svein Øverland
Rådgiver og partner
svein.overland@overvinne.no

Siste nyheter

07.10.2022
Nå slipper psykologer og terapeuter å gå i fella
Les mer
28.09.2022
Gisvold fra Bonnier til Overvinne
Les mer
Overvinne logo
Nordre Berggate 2, 7014 Trondheim  |  post@overvinne.no  |  Org. nr. 913820622