Sweco tar i bruk Overvinne: En ny høst for psykisk helse i region Viken

Pressemelding
|
11.10.2024

I en tid hvor psykisk helse står høyt på agendaen, har Sweco i region Viken besluttet å gi Overvinne til alle sine 230 ansatte. Dette tiltaket ble innført høsten 2023 og har allerede vist seg å være en positiv endring for regionen. Vi har møtt Guro Emilie Sverreng, regionleder, for å høre mer om deres erfaringer.

henning.meier@overvinne.no

Henning Meier

Partner/Daglig leder
Linkedin Overvinne

– Guro, hva fikk dere til å velge Overvinne som del av deres strategi for psykisk helse?

– Valget av Overvinne kom som et naturlig steg i vår tilnærming til ansattes velvære. Vi ønsket et system som ikke bare satte søkelys på behandling, men som også kunne forebygge psykiske utfordringer tidlig. Overvinne gir oss verktøyene til å få til en helhetlig tilnærming, og vi har allerede sett positive resultater.

– Hvilke tiltak har dere iverksatt siden innføring?

– Vi har gjort temperaturmålinger på arbeidsplassen for å kartlegge den mentale helsen til våre ansatte. Vi har informert om tiltaket på kontormøter og vi har hatt webinarer i regi av Overvinne, for våre ansatte med temaer tilpasset våre behov. Vi ønsker å skape en kultur der psykisk helse blir prioritert.

“Fin applikasjon
som absolutt er
et nyttig verktøy.”

Klistremerker med QR kode ved toaletter og kaffemaskin forenkler tilgang.

– Hvordan har dere kommunisert om Overvinne til de ansatte?

– Vi har vært proaktive. Vi har hengt opp klistremerker på toalettene og bannere rundt om i kontorlokalene, for å sikre at alle ansatte er informert om hva Overvinne er og hvordan det kan hjelpe dem. Informasjonen er essensiell for at vi skal føle oss trygge på å bruke appen.

-Kan du trekke frem noen konkrete erfaringer du har gjort deg siden lansering?

Som leder har jeg erfart at Overvinne virkelig utgjør en forskjell når det kommer til å forebygge problemer tidlig. Det unike med Overvinne er at det ikke bare handler om krisehåndtering eller psykologbistand. Overvinne gjør det mulig å fange opp de små signalene på relasjoner, emosjoner og situasjoner lenge før de utvikler seg til noe mer alvorlig. Dette har gjort at både jeg og mine ansatte har hatt et verktøy for å håndtere utfordringer før de rekker å øke i kompleksitet.

Det jeg også setter stor pris på er hvordan Overvinne hjelper folk der utfordringene ofte starter – hjemme. Mange av oss opplever at de største utfordringene oppstår utenfor jobb, og med appen får vi muligheten til å ta tak i ting i eget tempo, på en trygg og personlig måte, før det påvirker hverdagen på kontoret. Det gir ledere hos oss en mulighet til å støtte  tidlig, siden man selv klarer å identifisere og forstå sine utfordringer bedre.

For oss har Overvinne vært et godt supplement til det vi allerede har av psykologbistand, særlig når det gjelder å fange opp disse små, men viktige signalene før de blir til større problemer. Jeg tror det kunne vært interessant for flere selskaper å se på hvordan de kan styrke den forebyggende delen av psykologtilbudet sitt, slik vi har gjort.

Oppdager problemer tidlig

Svein Øverland fra Overvinne

For å få et faglig perspektiv på implementeringen av Overvinne, snakket vi med Svein Øverland, psykolog og fagsjef hos Overvinne.

– Svein, hva mener du om betydningen av at Sweco har implementert Overvinne?

– Det er et betydelig steg i riktig retning. For hver krone investert i psykisk helse, får man tilbake fire i form av økt produktivitet og redusert sykefravær. Sweco tar et viktig skritt ved å prioritere psykisk helse, og ved å bruke Overvinne kan de fange opp psykiske helseutfordringer tidlig, før de vokser seg store. Det handler jo om å fortsette det viktige arbeidet med å utvikle psykologisk trygghet på arbeidsplassen - å bygge en kultur der ansatte føler seg trygge nok til å ta tak i sine utfordringer før de blir store problemer.

– Hvordan kan Overvinne hjelpe til med tidlig oppdagelse?

– Overvinne gir ansatte muligheten til å registrere sine mentale tilstander regelmessig. Dette gjør at både ansatte og ledelse kan fange opp tidlige signaler på psykiske utfordringer, som stress eller angst. Hvis vi kan oppdage disse symptomene tidlig, kan vi iverksette tiltak som forebygger utvikling til mer alvorlige tilstander.

– Hva er din visjon for Overvinne i sammenheng med Sweco?

– Jeg ser for meg at Overvinne kan bli et viktig verktøy for Sweco. Det handler om å bygge en kultur der ansatte føler seg trygge nok til å ta tak i sine utfordringer før de blir store problemer. Med Overvinne på plass, kan vi gi ansatte verktøyene til å jobbe med seg selv, samtidig som vi skaper et mer støttende arbeidsmiljø.

Veien Videre

Som vi nærmer oss Verdensdagen for psykisk helse den 10. oktober, er det klart at Sweco setter en ny standard for hvordan man kan ivareta psykisk helse i arbeidslivet. Med overvinne på plass er det tydelig at Sweco region Viken investerer i et sunnere arbeidsmiljø.

Dette initiativet viser at det er mulig å kombinere forretningsstrategi med omtanke for de ansatte. Med Overvinne har Sweco region Viken tatt et viktig steg mot å skape en kultur der psykisk helse og tidlig identifisering av vansker blir en integrert del av hverdagen.

Endringer tar tid, og arbeid med psykisk helse er kanskje ekstra tidkrevende fordi hver enkelt må erkjenne og forstå sitt eget behov. Med verktøyene i Overvinne gjør vi dette lett tilgjengelig – i lomma. Det er også viktig å si at vi sikrer anonymitet og tror dette er avgjørende. Egen psykisk helse er for de aller fleste enpersonlig sak, man ikke ønsker å diskutere med sjefen.

Derfor har vi også begrenset med tilbakemeldinger fra våre ansatte på hvordan dette virker. Men vi ser en klar trend i mer åpenhet.

For mer informasjon kontakt:

Henning Meier
CEO/Daglig Leder, Overvinne
henning.meier@overvinne.no

Torstein Rodahl
COO, Overvinne
torstein.rodahl@overvinne.no

Svein Øverland
Rådgiver og partner
svein.overland@overvinne.no

Siste nyheter

27.09.2024
Lastebilsjåfører står overfor unike helseutfordringer – her er løsningen:
Les mer
25.06.2024
Slik investerer Nord-Trøndelag elektrisitetsverk i de ansattes psykiske helse
Les mer
25.01.2023
Overvinne viser målbar positiv effekt under behandling av psykiske vansker
Les mer
Nordre Berggate 2, 7014 Trondheim  |  post@overvinne.no  |  Org. nr. 913820622