Derfor får så mange angst, depresjon eller søvnmangel etter et samlivsbrudd.

Tanker og følelser

Mens mange par har ladet batteriene med en lang og god ferie, har sommeren for andre vært preget av konflikter og dårlig stemning i parforholdet. Ferie er selve prøvelsen for et parforhold, og blant de som sliter blir konfliktene ekstra tydelige i sommerferien. Høsten er derfor høysesong for familievernkontorene. Likevel søker mange hjelp for sent.

Henning Meier
Partner/Daglig leder
April 13, 2021

Stor belastning

– Selv om antall skilsmisser har gått litt tilbake, ser vi at det skjer en del brudd på høsten. I gjennomsnitt søker par hjelp hele seks år etter at problemene startet. Når konfliktene er så fastlåste, forsvinner både følelsene, tilliten og kjærligheten, oppsummerer professor og psykolog Frode Thuen ved Høgskolen i Bergen. Han har i flere år forsket på samlivsbrudd og familievern.
– De fleste som går fra hverandre går gjennom en lang prosess, og det er en stor belastning for den psykiske helsen, sier han. Hele én av tre får angst, depresjon eller søvnmangel etter et samlivsbrudd. Selv to år etter bruddet, sliter hele 30 prosent av kvinnene med psykiske lidelser. 20 prosent av mennene opplever det samme.

– Det er en overraskelse at mange har det så tøft også lenge etterpå. Enkelte som er blitt forlatt føler seg skuffet og sviktet, og rolleendringen i livet kan være tøff. Også den som går ut av forholdet kan få store problemer etterpå, sier Thuen.

Skånte barna

Det er lørdag formiddag i midten av august. I en enebolig i en bygd utenfor Bergen sitter «Bente» (40) alene og spiser frokost. Barna er hos faren. Hun har helga for seg selv og mye tid til å tenke. «Bente» og ektemannen har strevd med forholdet i flere år. Nå holder de på å dele boet og skal fortsette livet hver for seg.
– Vi har alltid hatt det vanskelig sammen. I flere år har jeg tenkt at vi må få hjelp, men han har ikke vært interessert i å snakke med noen. Det ble til at jeg gikk til familievernkontoret selv, forteller hun.
«Bente» møtte ektemannen for 15 år siden. Han var tydelig interessert i henne, og hun ble forelsket og betatt av oppmerksomheten hun fikk. Selv om noe skurret ganske tidlig, tenkte hun at det ville bedre seg med tiden. Slik gikk det ikke.

– Han har alltid vært manipulerende overfor meg. Det var en slags psykisk manipulering. Jeg var aldri god nok. I begynnelsen tenkte jeg nok at det skulle gå seg til, og at vi skulle vokse sammen. Etter at vi fikk barn, gjorde jeg alt for å skåne barna. Som for mange andre, ble også feriene i denne familien de tøffeste periodene for parforholdet.
– Ferier var det verste vi gjorde sammen. Det var som at det lå en klam hånd over forsamlingen – enten vi var alene eller sammen med andre. Den dårlige stemningen blir veldig tydelig når vi er sammen over lang tid. Tross et vanskelig parforhold og mye konflikter hjemme, var «Bente» innstilt på å redde ekteskapet. Hun skånte barna og prøvde å holde konfliktene skjult. Det førte til at hun alltid var sliten og manglet energi.
– Jeg følte meg så utrolig trøtt og sliten hele tiden og orket ikke å bli med på noe sosialt med venner. Jeg trodde at jeg var syk og oppsøkte legen som tok flere prøver av meg. Alle verdier var normale og helsen min var god. Legen hjalp meg med å innse at dette var psykisk. og noe jeg slet med, fordi ekteskapet mitt ikke fungerte.

Flere ganger ba «Bente» ektemannen om at de sammen kunne søke hjelp. Han hadde ikke tro på parterapi og nektet å bli med. Til slutt gikk hun til familievernkontoret alene. Etter flere samtaler, ble hun rådet til å bryte ut av forholdet.
– Jeg har vurdert dette fram og tilbake i mange år. Hva er best for barna, har jeg spurt meg selv. Jeg har holdt ut i mange år, men fant ut at jeg ikke klarte å leve i dette mer. I dag er det befriende for meg å leve alene, selv om det er en stor sorg at vi ikke har lykkes, gråter hun stille.

Søker hjelp på høsten

Leder på Familievernkontoret i Sør-Rogaland, Jon Aarsland, opplever større pågang fra par som ønsker hjelp på høsten enn ellers i året.– På høsten er vi ofte mer nedstemte enn ellers. Mange har brukt sommeren til å finne ut av ting, men innser at de trenger å snakke med noen utenfra. Hos oss skal det være veldig enkelt å ta kontakt. Alle ansatte er familieterapeuter med en helsefaglig grunnutdanning, og kan gi god veiledning, forteller han. Tilbudet på familievernkontoret er gratis. De fleste som tar kontakt med et familievernkontor er i alderen 30–50 år. Håpet er at flere unge mellom 20 og 30 tar kontakt.

– Terskelen for å søke hjelp har heldigvis blitt mindre. Vi er nok fortsatt ikke kjent nok blant de yngste og skulle gjerne sett at yngre par kommer. Denne alderen er en utfordrende tid for mange med små barn, jobb og økonomiske utfordringer. Det er også en tid der det er mulig å få god hjelp til å legge grunnlaget for et godt forhold, sier han. Under samtale tar terapeutene utgangspunkt i hva som har fungert i forholdet tidligere. Målet er å finne tilbake til de gode periodene. Terapeuten sitter ikke med svarene, men med de gode spørsmålene som får folk til å tenke selv.
– For å gi folk en ny start prøver vi å se på hva som har matchet i livet tidligere, samt gi noen verktøy som kan brukes rundt kjøkkenbordet hjemme. Parforholdet og familien er vel verd å kjempe for. Gi deg selv tid, gå noen runder med hverandre og søk hjelp. For mange er det mye bra som en kan bygge forholdet på videre. Vi vet at ensomheten etter bruddet blir tøft. Mange savner partneren og barnelivet i huset.

Prøv hardere!

Forsker Frode Thuen har inntrykk av at mange gir opp litt lett. Hele 60 prosent av folk som har opplevd samlivsbrudd, oppgir at de i perioder etter bruddet har hatt store konflikter om barna. Rundt 30 prosent har konflikter om samvær over lengre tid.
– En skilsmisse er i mange tilfeller en dårlig løsning. Det er forferdelig belastende, og mange barn sliter med valget foreldrene har tatt. Barn med skilte foreldre er dobbelt så utsatt som andre med skolevansker og psykiske problemer. De kan også få det vanskelig langt inn i voksenlivet. Også Jon Aarsland opplever at foreldre gir opp litt for tidlig.

– I ettertid sier noen at de heller ville vært i et dårlig ekteskap enn i intet ekteskap. Jeg skulle gjerne sett mer utholdenhet. Husk at dere alltid skal være foreldre. Heldigvis ser vi også at en del prøver for barnas skyld. Etter samtaler hos oss, kan noen par oppleve en ny vår.

Fakta om samlivsbrudd:

  • En av tre sliter i samlivet sitt.
  • Fortsatt to år etter bruddet, oppleves hverdagen som tung.
  • Høsten er den tiden flest tar kontakt med familievernkontorene.
  • Lange ferier gjør parkonfliktene mer synlige.
  • Vold og trakassering er uforenlig med et par- og familieliv – søk råd og støtte om dette er en del av ditt liv.

Ønsker du hjelp?

Vi har laget et behandlingsprogram til deg som kjenner stress, grubling, engstelige tanker, utmattelse, bekymring, eller tristhet.

Ønsker du hjelp?

Overvinne har også en egen klinikkVåre psykologer er valgt ut får å kunne tilby et bredt spekter av erfaring og spesialiteter, slik at du kan finne den hjelpen som passer for deg.‍
Kom i gang nå

Trenger du å snakke med en av våre psykologer?

Overvinne har også en egen klinikk som i dag består av 15 psykologer. Våre psykologer er valgt ut får å kunne tilby et bredt spekter av erfaring og spesialiteter, slik at du kan finne den hjelpen som passer for deg.

Finn din psykolog
Er du deprimert
Ulike typer depresjon
Sammen med angst og utbrenthet er depresjon en av de vanligste psykiske lidelsene i Norge, der rundt 7-20 prosent opplever en betydelig depresjon i løpet av livet. Langt flere opplever svakere, men fremdeles smertefulle og alvorlige, depressive perioder i løpet av livet.
Er du deprimert
Når tankene og følelsene stormer
Vi kjenner alle av og til at det klør en plass på kroppen, at leddene er stiv om morgenen. Eller etter en dags trening, eller at vi kan bli litt svimmel dersom vi reiser oss for raskt. Men de fleste av oss tenker ikke så mye over slike kroppslige reaksjoner. Det er klart at vi kan bli bekymret dersom de skjer veldig ofte. Da kan man gå til lege og forhåpentligvis få avkreftet at reaksjonene er symptomer på en sykdom.
Er du deprimert
Når barna dine sliter
Det verste som kan skje foreldre er å se at barnet deres har det vondt. Og smerten blir tidoblet dersom du ikke vet hva du skal gjøre for å hjelpe barnet. Tusendoblet dersom du opplever at heller ingen andre kan hjelpe barnet. Derfor er det ikke merkelig at mange er redd for om deres barn er i ferd med å utvikle psykiske problemer. Bare tanken på å være i en slik situasjon kan være ubehagelig nok, og mange unngår derfor å tenke på muligheten. Heldigvis er det sjelden barn og ungdommer får alvorlige psykiske lidelser som schizofreni og andre psykoser. Som hos voksne, er det de lettere psykiske lidelsene som dominerer, for eksempel depresjon og angst.
Overvinne logo
Jarleveien 4, 7041 Trondheim  |  post@overvinne.no  |  Org. nr. 913820622