Ønsker du hjelp?

Overvinne har også en egen klinikkVåre psykologer er valgt ut får å kunne tilby et bredt spekter av erfaring og spesialiteter, slik at du kan finne den hjelpen som passer for deg.‍
Kom i gang nå

Slik reagerer kroppen på psykiske problemer

Psykiske problemer kan gi fysiske symptomer

Kroppen er smartere enn vi tror. Både ved angst og depresjon gir kroppen ofte tidlige og tydelige tegn på hvordan vi har det.

Publisert:
27/10/2022

Mange tolker nedsatt energi, smerter og verk som tegn på somatisk sykdom. Det kan det selvsagt være. Men ofte er det også tegn på at du overveldes av uro og grubling.

Hos noen er kropp og psyke så sterkt forbundet at vi psykologer klassifiserer dem som somatoforme lidelser. Med andre ord at de kroppslige symptomene skyldes, har sammenheng med eller blir forsterket av psykologiske forhold.

Mange bruker mye tid på å jakte etter hvilke somatiske sykdommer eller smertetilstander de har, på tross av at forskning har vist at skillet mellom psykiske og somatiske sykdommer sjeldent er tydelig. Ofte finner man ikke såkalte "objektive" funn som forklarer hvor smerten kommer fra. Ved vedvarende smerter er det faktisk ganske uvanlig å finne tydelige årsaker til smerten.

– Det er selvsagt fælt å plages av kroppslige symptomer. Samtidig kan man også se på det som noe positivt. Symptomer kan sees på som en litt uhøflig venn som sier til deg at smekken er åpen, eller som en velmenende partner som sparker deg på leggen når du sier noe dumt i et selskap, sier psykologspesialist Svein Øverland.

– Med andre ord sier kroppen fra om at det finnes en psykisk stressfaktor som du trenger å se på. Hvis du klarer å se sammenhenger mellom de kroppslige tegnene og hvordan du føler deg – hvordan du har det psykisk – så er det et langt steg på vei mot å ta tak i problemene som oppstår.

Er du deprimert?

Opplever du søvnløshet, lite energi, lav selvfølelse og håpløshet? Dette er typiske symptomer på depresjon og bør tas alvorlig.

Fysiske tegn på angst

  • Smerter i bryst- og hjerteregionen og hjertebank gjør ofte at mange mistenker et hjerteinfarkt. Dette er også svært vanlige symptomer ved angst, særlig panikkangst.
  • Smerter i nakke, ansikt og korsrygg.
  • Åndenød eller kvelningsfornemmelse.
  • Magesmerter og løs mage.
  • Svette i rumpesprekk, plutselig svette på dagtid, nattsvette.
  • Nedsatt eller økt sensitivitet i fingertupper.
  • Skjelvinger og rastløshet.

Les mer om angst.

Fysiske tegn på depresjon

– Mange av tegnene som gjelder for angst er de samme ved depresjon, men de er vanligvis ikke så intense som ved angstlidelser. Ved depresjon kan det derimot ofte være snakk om flere tegn samtidig, sier Øverland.

Vanlige symptomer ved depresjon er humørsvingninger som kan føre til gråt eller sinneutbrudd. Dette kan ofte ledsages eller forutgås av de psykosomatiske symptomene som beskrevet ovenfor.

  • Vedvarende smerter, i motsetning til plutselige, er mer vanlig ved depresjon – både såkalt tensjonshodepine og leddsmerter.
  • Søvnvansker klassifiseres ofte som et psykosomatisk symptom, både ved angst og depresjon, men ved depresjon har man i tillegg til innsovningsvansker også tidlig oppvåking og forstyrret søvn, samt søvnfaseforskyvinger (man «snur døgnet»).

Les mer om depresjon.

«Utbrenthet» er den folkelige betegnelsen på depresjon eller depressiv episode, som den psykiatriske lidelsen benevnes. Utbrenthet er et resultat av stress over lang tid uten håp om at det vil slutte. Med andre ord er heller ikke stress en lidelse.

(Unntaket er angstlidelsen posttraumatisk stresslidelse, som er en kombinasjon av angst og depresjon, og som har veldig mange symptomer med høy intensitet. Ubehandlet fører ofte PTSD både til langvarig sykemelding og uføretrygd.)

Hvis du opplever å ha psykiske plager, samtidig som du også opplever å ha psykiske symptomer som for eksempel nedstemthet, uro/angst, søvnvansker og grubling, så kan det være en god ide å undersøke hva din «profil» er:

Finnes det noen mønster som gjentar seg? Har du tanker eller følelser som ledsager fysiske tegn? For eksempel, om det er i forkant av, samtidig med, eller etter kroppslige tegn oppstår sterke følelser gjennom for eksempel angstanfall, sinneutbrudd, rusepisoder, nedstemthet, og så videre.

Hvis du prøver å registrere både episoder med sterke følelser og episoder med smerte og andre fysiske problemer, så kan du enten gjenkjenne sammenhenger, eller se at det ikke er en sammenheng. Hvis du finner en sammenheng, så er det kanskje en bra ting? Da vet du at det kan hende at ved å jobbe psykologisk, kan de fysiske problemene reduseres.

Begynn i dag

Psykiske lidelser utvikler seg ofte når man dytter unna vanskelige følelser og later som de ikke er der. Jo lengre du gjør dette, jo vanskeligere blir det å “snu skuta”. Du burde derfor ta tak i det som er vanskelig så tidlig som mulig.

I Overvinne lærer du de grunnleggende teknikkene som brukes i profesjonell terapi. Få hjelp med å håndtere stress og angst, søvnproblemer, skape bedre vaner, bygge sterkere relasjoner og forbedre din egen livskvalitet. Kombiner det gjerne med samtaler med våre psykologer, slik at du sikrer deg et trygt og effektivt behandlingsløp.

Prøv de første 7 dagene helt kostnadsfritt:

Prøv gratis
Ta kontakt!

Trenger du hjelp?

Vi har laget et behandlingsprogram til deg som kjenner stress, grubling, engstelige tanker, utmattelse, bekymring, eller tristhet.
Gi Overvinne i gave

Gi Overvinne i gave!

Det er vanskelig å vite hva du skal gjøre når noen du er glad i har det vanskelig.

Gjennom digital selvbehandling byr Overvinne på innsikten og verktøyene som trengs for å skape endring og et bedre liv.

Trenger du å snakke med en av våre psykologer?

Overvinne har også en egen klinikk som i dag består av 15 psykologer. Våre psykologer er valgt ut får å kunne tilby et bredt spekter av erfaring og spesialiteter, slik at du kan finne den hjelpen som passer for deg.

Finn din psykolog
Nordre Berggate 2, 7014 Trondheim  |  post@overvinne.no  |  Org. nr. 913820622