- Stå opp til samme tid hver dag: Selv om det er fristende å sove lenge i helgene, bør du stå opp til samme tid hver dag for å hjelpe kroppen med å venne seg til en fast rytme.
- Unngå alkohol, nikotin og koffein: Disse stoffene kan påvirke søvnen din negativt. Koffein kan gjøre det vanskelig å sovne, og alkohol kan føre til hyppige oppvåkninger.
- Begrens soving om dagen: Selv om det kan virke som en god idé å ta en dupp for å ta igjen tapt søvn, kan det faktisk påvirke kvaliteten på nattesøvnen din.
- Tren regelmessig: Fysisk aktivitet kan forbedre søvnkvaliteten, men prøv å unngå trening rett før sengetid, da dette kan ha en stimulerende effekt på kroppen.
- Begrens aktiviteter i sengen: Sengen bør kun brukes til søvn og sex. Unngå å se på TV, studere eller snakke i telefonen i sengen, da dette kan gjøre det vanskeligere å sovne.
- Ikke spis eller drikk rett før leggetid: Å spise eller drikke rett før du skal sove kan aktivere fordøyelsessystemet og holde deg våken. Dette er spesielt viktig for personer med halsbrann eller gastroøsofageal refluks.
- Sørg for å få minst tretti minutter dagslys hver dag. Helst på morgenen. I Norge, og spesielt lengre nord i landet, er det ikke alltid like lett å nyte dagslyset på vinteren. Da kan du prøve å “hacke” kroppen med lysbehandling.
- Skap et komfortabelt sovemiljø: Kontroller temperatur, belysning og støy for å gjøre soverommet ditt mest mulig innbydende for søvn.
- Gjør deg ferdig med bekymringer før leggetid: Sett av tid tidligere på kvelden til å gjennomgå dagen og planlegge morgendagen, slik at tankene dine er mer avslappet når du legger deg.
- Reduser stress: Prøv avspenningsøvelser, dyp pusteteknikk, meditasjon eller biofeedback for å roe ned både kropp og sinn før du skal sove.
- Vurder kognitiv terapi: Dette kan hjelpe noen med søvnløshet ved å identifisere og endre upassende tanker og overbevisninger som kan bidra til søvnproblemer.