Ønsker du hjelp?

Overvinne har også en egen klinikkVåre psykologer er valgt ut får å kunne tilby et bredt spekter av erfaring og spesialiteter, slik at du kan finne den hjelpen som passer for deg.‍
Kom i gang nå

11 tips for bedre søvn

Psykiske problemer kan gi fysiske symptomer

Hvis du sliter med å sove, finnes det mange måter å endre vaner og livsstil på for å hjelpe deg med å falle i søvn. Her er noen praktiske tips for å overvinne søvnløshet.

Publisert:
9/5/2023
Innhold
 1. Stå opp til samme tid hver dag: Selv om det er fristende å sove lenge i helgene, bør du stå opp til samme tid hver dag for å hjelpe kroppen med å venne seg til en fast rytme.
 2. Unngå alkohol, nikotin og koffein: Disse stoffene kan påvirke søvnen din negativt. Koffein kan gjøre det vanskelig å sovne, og alkohol kan føre til hyppige oppvåkninger.
 3. Begrens soving om dagen: Selv om det kan virke som en god idé å ta en dupp for å ta igjen tapt søvn, kan det faktisk påvirke kvaliteten på nattesøvnen din.
 4. Tren regelmessig: Fysisk aktivitet kan forbedre søvnkvaliteten, men prøv å unngå trening rett før sengetid, da dette kan ha en stimulerende effekt på kroppen.
 5. Begrens aktiviteter i sengen: Sengen bør kun brukes til søvn og sex. Unngå å se på TV, studere eller snakke i telefonen i sengen, da dette kan gjøre det vanskeligere å sovne.
 6. Ikke spis eller drikk rett før leggetid: Å spise eller drikke rett før du skal sove kan aktivere fordøyelsessystemet og holde deg våken. Dette er spesielt viktig for personer med halsbrann eller gastroøsofageal refluks.
 7. Sørg for å få minst tretti minutter dagslys hver dag. Helst på morgenen. I Norge, og spesielt lengre nord i landet, er det ikke alltid like lett å nyte dagslyset på vinteren. Da kan du prøve å “hacke” kroppen med lysbehandling.
 8. Skap et komfortabelt sovemiljø: Kontroller temperatur, belysning og støy for å gjøre soverommet ditt mest mulig innbydende for søvn.
 9. Gjør deg ferdig med bekymringer før leggetid: Sett av tid tidligere på kvelden til å gjennomgå dagen og planlegge morgendagen, slik at tankene dine er mer avslappet når du legger deg.
 10. Reduser stress: Prøv avspenningsøvelser, dyp pusteteknikk, meditasjon eller biofeedback for å roe ned både kropp og sinn før du skal sove.
 11. Vurder kognitiv terapi: Dette kan hjelpe noen med søvnløshet ved å identifisere og endre upassende tanker og overbevisninger som kan bidra til søvnproblemer.

Har du insomni?

Hvis du ligger våken lenge, våkner hyppig og føler det utmattet om dagen kan du ha insomni. Test deg selv med forskningsstøttet selvtest her.

Begynn i dag

Psykiske lidelser utvikler seg ofte når man dytter unna vanskelige følelser og later som de ikke er der. Jo lengre du gjør dette, jo vanskeligere blir det å “snu skuta”. Du burde derfor ta tak i det som er vanskelig så tidlig som mulig.

I Overvinne lærer du de grunnleggende teknikkene som brukes i profesjonell terapi. Få hjelp med å håndtere stress og angst, søvnproblemer, skape bedre vaner, bygge sterkere relasjoner og forbedre din egen livskvalitet. Kombiner det gjerne med samtaler med våre psykologer, slik at du sikrer deg et trygt og effektivt behandlingsløp.

Prøv de første 7 dagene helt kostnadsfritt:

Prøv gratis
Ta kontakt!
Innhold

Trenger du hjelp?

Vi har laget et behandlingsprogram til deg som kjenner stress, grubling, engstelige tanker, utmattelse, bekymring, eller tristhet.
Gi Overvinne i gave

Gi Overvinne i gave!

Det er vanskelig å vite hva du skal gjøre når noen du er glad i har det vanskelig.

Gjennom digital selvbehandling byr Overvinne på innsikten og verktøyene som trengs for å skape endring og et bedre liv.

Trenger du å snakke med en av våre psykologer?

Overvinne har også en egen klinikk som i dag består av 15 psykologer. Våre psykologer er valgt ut får å kunne tilby et bredt spekter av erfaring og spesialiteter, slik at du kan finne den hjelpen som passer for deg.

Finn din psykolog
Overvinne logo
Nordre Berggate 2, 7014 Trondheim  |  post@overvinne.no  |  Org. nr. 913820622