Både som foreldre, sjef, kollega og venn skjer det at du må formidle en negativ beskjed. De fleste kvier seg for det. Da utsetter man det eller finner på unnskyldninger både for seg selv og den andre. Men som du sikkert har opplevd selv når du har vært den som har fått negativ beskjed, så er det enkle ofte det beste.
Det første du må gjøre er å tenke på hvilke situasjon du vil gi beskjeden i. Det er fristende å velge en situasjon der du lett kan komme deg unna etterpå eller for eksempel en offentlig plass der den som får beskjeden er redd for å reagere fordi han/hun da kan blamere seg. Men du skal forholde deg til personen uansett etterpå. Og prosessen videre går mye bedre for han/hun dersom du gir god tid til spørsmål og den følelsesmessige reaksjonen som må få komme. Derfor er det ofte lurt å snakke med en kollega på hans kontor, med en venn i hans/hennes leilighet eller med en ungdom på vei til en aktivitet eller mens man gjør en aktivitet.
Selve beskjeden bør gjøres kort. Bruk mer tid på å beskrive selve beskjeden og hva konsekvensene blir enn på å unnskylde hvorfor det har blitt slik. Begynn gjerne med å gjennom både ord og kropps-språk å signalisere at nå kommer det en vanskelig beskjed. Gå deretter rett på sak og bli deretter stille. Reaksjonen kan komme som taushet, sjokk, sinne eller gråt. La det bare skje uten avbrytelser. Dersom du får spørsmål eller må gjenta beskjeden, så gjør det. Ikke ta på ham/henne, men gi gjerne en serviett eller lignende dersom det er naturlig. Selv om det er vanskelig bør du holde deg til korte setninger, ikke avbryte, ikke unnskylde og ikke selv reagere med sinne eller irritasjon. Slikt tar tid, men det du gjør nå er å legge til rette til den videre prosessen for personen.
Spør om personen har noen han/hun kan snakke med videre. Hjelp gjerne til med noe praktisk i den forbindelse. Du bør helst ikke gå før du vet at han/hun ikke blir sittende alene senere på dagen eller i det minste at han/hun har en plan om hvordan få støtte i situasjonen.
Etter samtalen er det lett å bli overmannet av egne følelser, for eksempel at man føler seg som en dritt eller at man er irritert på personen eller situasjonen som har ført til at det ble et problem. Men om du vet at du har utført selve samtalen best mulig og mest mulig hensynsfullt, så hjelper det også mot dine egne etterreaksjoner.
Angst er en følelse de fleste av oss kjenner til. Det kan derfor være vanskelig å vite når reaksjonene våre blir så problematiske at vi bør gjøre noe med dem.
Psykiske lidelser utvikler seg ofte når man dytter unna vanskelige følelser og later som de ikke er der. Jo lengre du gjør dette, jo vanskeligere blir det å “snu skuta”. Du burde derfor ta tak i det som er vanskelig så tidlig som mulig.
I Overvinne lærer du de grunnleggende teknikkene som brukes i profesjonell terapi. Få hjelp med å håndtere stress og angst, søvnproblemer, skape bedre vaner, bygge sterkere relasjoner og forbedre din egen livskvalitet. Kombiner det gjerne med samtaler med våre psykologer, slik at du sikrer deg et trygt og effektivt behandlingsløp.
Prøv de første 7 dagene helt kostnadsfritt:
Det er vanskelig å vite hva du skal gjøre når noen du er glad i har det vanskelig.
Gjennom digital selvbehandling byr Overvinne på innsikten og verktøyene som trengs for å skape endring og et bedre liv.
Overvinne har også en egen klinikk som i dag består av 15 psykologer. Våre psykologer er valgt ut får å kunne tilby et bredt spekter av erfaring og spesialiteter, slik at du kan finne den hjelpen som passer for deg.
Finn din psykolog