Vi jobber mer enn før, også utenfor vanlig arbeidstid. Før var det uvanlig å jobbe i helger og i ferier. Nå er det heller vanlig å besvare jobbmail på kvelden og i helgene. Og mange opplever at det forventes at man arbeider mer enn man strengt tatt får lønn på. Særlig dersom karrieren er viktig.
Å være i et kjærlighetsforhold har alltid vært vanskelig i perioder. Som kjent oppløses halvparten av alle ekteskap etter noen år. De som blir kjærester i dagens samfunn må veldig raskt lære seg å balansere arbeid og kjærligheten. Og når man får barn, kanskje også bonusbarn i tillegg, blir alt veldig vanskelig.
Da bør det ikke komme som en overraskelse at det er vanskelig å balansere alt sammen. Mange opplever at det som var litt stressende i begynnelsen av karrieren, blir tiltagende stressende etterhvert. Det kan skyldes at prestasjonsforventningene øker når man kommer lengre i karrieren og «konkurransen hardner til» eller at man begynner å bli eldre og dermed ikke har det overskuddet man tidligere hadde. Bekymringer rundt barn og økonomi kan selvsagt forsterke slikt uansett hvilken livsfase man er i.
Tarek hadde allerede i ung alder fått en mellomleder-stilling i et stort firma. Han hadde alltid jobbet mye. Delvis fordi han likte arbeidet og å bli utfordret. Men også fordi han ønsket å «komme opp til de store penga». Han hadde tidlig bestemt seg for å klatre oppover mot en sjefsstilling. Det samme gjaldt kjæresten hans, men hun hadde i det siste snakket mer og mer at hun ikke gadd mer. Der de tidligere ofte begge hadde kommet hjem til leiligheten seint på kvelden, var det nå stort sett han som kom hjem seint. Hun hadde også begynt å snakke om barn og å flytte lengre fra sentrum. Det var ikke slik at hun kjeftet på ham fordi han jobbet for mye, men han fikk stadig oftere dårlig samvittighet for all jobbingen. Og barn var ikke noe han tenkte på. Han visste at det ikke ville gå med det tempoet han hadde. Samtidig visste han at han ikke kunne si det til henne uten at hun ble lei seg. Han unngikk derfor alltid det temaet. Stadig oftere unngikk han også situasjoner der slike tema kunne komme opp. Før brukte de å lage mat sammen. Det var svært sjelden nå. I tillegg gjorde både disse og bekymringene om prosjekter og deadlines at han hadde fått søvnvansker. Det igjen førte til at han var mindre konsentrert på jobb. Tarek så at han var inne i en negativ spiral der han måtte jobbe mer for å kompensere for nedsatt konsentrasjon, noe som gjorde at han måtte arbeide mer. Det igjen ga større søvnvansker.
Tarek måtte ta et oppgjør med seg selv. Hans foreldre hadde skilt seg da han og søsteren var små. Han visste at det skyldtes at foreldrene ikke klarte å snakke om det som var vanskelig. Han ville ikke bli slik selv. Når han var ærlig med seg selv, så visste han at det ikke kom til å bli mindre jobbing fremover. Han visste også at det var barnslig å stadig forsøke å unngå det unngåelige. Han måtte snakke med Nina om dette. Hun hadde jo allerede sagt til ham at hun hadde merket at han hadde søvnproblemer.
Den helgen tok han initiativ til en årlig samtale. Han fortalte det som det var. At han elsket henne. Men at jobben også var viktig for ham og at hun måtte regne med at han kom til å jobbe tilsvarende mye fremover. Nina svarte at hun forsto det. Men at barn og familieliv for henne var en like så viktig verdi. Hun var tydelig på at hun fortsatt ville at de skulle være sammen, men at de i så fall måtte lage en plan som dekket alle deres behov. De bestemte seg for at det var et for stort tema å diskutere seg frem til selv. Derfor bestemte de seg for å lage noen avtaler på familievernkontoret, noe som var langt enklere enn de trodde.
Der fikk Tarek dessuten noe gode råd om hva han kunne gjøre for å få bedre søvn. Han hadde tidligere forsøkt alle rådene han hadde funnet om søvnhygiene. Men de virket ikke. Psykologen på familievernkontoret påpekte at det handlet mer om bekymringer enn om søvn, det var jo alle bekymringene som førte til søvnproblemene. Etter anbefaling fra psykologen laget han en liste over det som bekymret ham. Den ble lang. Han så nå at han hadde mange flere problemer enn antatt. Noen kunne han løse der å da heller enn å unngå å utsette, som han hadde blitt så flink til. Andre krevde at han laget en plan, nesten som et av prosjektene han hadde på jobben.
Tarek gjorde det til en vane å ta med seg listen på senga. Når en bekymringstanke dukket opp, både på dagtid og etter han hadde lagt seg, tok han frem listen og fant igjen bekymringen der. Det var som han «ticket av» bekymringen på den måten, at han på den måten erkjente at han hadde bekymringen, – men at den kunne vente til et mer passende tidspunkt for løsning. Selv om Tarek ikke trodde så mye på forslaget til psykologen, virket det.
Det er normalt å vikle seg inn i bekymringer og problemer når man jobber mye og samtidig skal være en god kjæreste, far og venn. Det beste man kan gjøre er å begynne med å erkjenne nettopp det. Både jobb og kjærlighet handler om å tenke langsiktig. Og selv om det går greit den første tiden, så vil det ikke nødvendigvis fortsette slik. Det blir som å drikke tran eller å spare til pensjon. Du bør begynne med det tidlig. Ingenting ordner seg selv.
Det er et kjedelig råd, men prøv å leve sunt. Når man ikke lenger er ungdom, blir det stadig mer viktig å spise og sove godt. Forskning viser at trening og mindfulness hjelper mot den psykiske slitasjen som et hektisk liv gir. Og det behøver ikke være så avansert. Bare å utføre fire minutters pusteøvelser hver morgen og å bevege seg slik at du blir andpusten i 30 minutter kan forebygge både mot somatiske og psykiske plager.
De fleste opplever problem av en eller annen grad i løp av lovet. Utsettelser og unngåelser er den vanligste måten å få problemer på og å opprettholde problemer på. Å være ærlig med seg selv og andre er derfor det beste utgangspunktet.
Kjærlighet og vennskap blir vanligvis bare sterkere etter som årene går. Så lenge du pleier forholdet.
Overvinne kan gjøre det lettere å ta det første skrittet i en vanskelig hverdag. Vi kan hjelpe deg med innsikt og øvelser som kan styrke deg mentalt. Overvinne App kan passe for deg som tenker på å besøke en psykolog, men som ikke er helt sikker.
Det kan være vanskelig å vite om stresset og utmattelsen du kjenner på er normalt. Ta vår kartleggingstest for å forstå din egen situasjon litt bedre.
Psykiske lidelser utvikler seg ofte når man dytter unna vanskelige følelser og later som de ikke er der. Jo lengre du gjør dette, jo vanskeligere blir det å “snu skuta”. Du burde derfor ta tak i det som er vanskelig så tidlig som mulig.
I Overvinne lærer du de grunnleggende teknikkene som brukes i profesjonell terapi. Få hjelp med å håndtere stress og angst, søvnproblemer, skape bedre vaner, bygge sterkere relasjoner og forbedre din egen livskvalitet. Kombiner det gjerne med samtaler med våre psykologer, slik at du sikrer deg et trygt og effektivt behandlingsløp.
Prøv de første 7 dagene helt kostnadsfritt:
Det er vanskelig å vite hva du skal gjøre når noen du er glad i har det vanskelig.
Gjennom digital selvbehandling byr Overvinne på innsikten og verktøyene som trengs for å skape endring og et bedre liv.
Overvinne har også en egen klinikk som i dag består av 15 psykologer. Våre psykologer er valgt ut får å kunne tilby et bredt spekter av erfaring og spesialiteter, slik at du kan finne den hjelpen som passer for deg.
Finn din psykolog