Ønsker du hjelp?

Overvinne har også en egen klinikkVåre psykologer er valgt ut får å kunne tilby et bredt spekter av erfaring og spesialiteter, slik at du kan finne den hjelpen som passer for deg.‍
Kom i gang nå

Den vanskelige samtalen

Psykiske problemer kan gi fysiske symptomer

Når man bekymrer seg for noen man er glad i, er det viktig å spørre på riktig måte. I verste fall har man grunn til bekymring, men støter den man er bekymret for bort fra seg med å være for direkte eller for unnfallende. Noen ganger er det heller ingen grunn til bekymring. Da er det viktig å spørre på en slik måte at den man er bekymret for ikke føler seg mistrodd. 

Publisert:
22/4/2022

Den vanligste feilen folk gjør er å ha mer fokus på hva man skal si og at man bruke for mange ord. Da er det bedre å bruke litt tid på å planlegge hvor og når og hvordan man legger opp samtalen enn hvilke ord man bruker. For eksempel bør man ikke løpe opp etter sin sønn etter at han har stormet opp på rommet. Da klarer du likevel ikke å overbevise ham om hvor feil han tar. 
Istedenfor bør du bruke kunnskapen du har til å finne ut hvilke situasjon som vil gi de beste forutsetningene. Kanskje en kjøretur er bedre? For eksempel neste gang du kjører ham til trening? Tilsvarende er det sjelden lurt å konfrontere ektemannen sin om mulig utroskap rett etter at man har kommet hjem fra jobb på fredag. 

Neste steg er å være direkte. Bruk få ord. Si jeg er bekymret for XX. Ta en pause inntil du merker at du har fått kontakt. Fortell deretter like konkret hva du bygger bekymringen på. Bruk få ord. Ta en ny pause, deretter sier du at du kan ta feil. Si at det er derfor du spør. Dette er ikke så lett som det høres ut som, det er veldig fristende å bruke mange ord, bli veldig emosjonell eller vise til tidligere konflikter og problemer. 

Fra her er det to muligheter. Enten innrømmer den andre at det er slik du bekymrer deg for. Eller ikke. Dersom han/hun innrømmer problemet, er det viktig å ikke bruke for mye tid på det med det samme. Det er fint at man nå vet hva man har foran seg, selv om det er vanskelig å forholde seg til. Dersom en du er glad i har innrømmet en psykisk lidelse, rus eller lignende bør fokus være på hva du kan gjøre for å hjelpe videre. Dersom du er usikker på hva du skal gjøre, så sier du det. Det viktige er å erkjenne fakta og prøve å finne ut hva neste steg skal være.

Dersom den du er bekymret for ikke erkjenner å ha et problem er det enten fordi du tar feil eller fordi han/hun ikke innrømmer det. Da kan du si det. Si også at du kom med ærlig hensikter og at du er tydelig hva du bygger det på. Men avslutt samtalen også da. Men med en beskjed om at om han/hun ombestemmer seg eller vil snakke mer, så kan han/hun ta kontakt uten noen «hard feelings». Dette fordi det ikke skal bli en maktkamp. Så må du på egen hånd eller med hjelp fra andre, finne ut hav neste steg blir.

Er du deprimert?

Opplever du søvnløshet, lite energi, lav selvfølelse og håpløshet? Dette er typiske symptomer på depresjon og bør tas alvorlig.

Begynn i dag

Psykiske lidelser utvikler seg ofte når man dytter unna vanskelige følelser og later som de ikke er der. Jo lengre du gjør dette, jo vanskeligere blir det å “snu skuta”. Du burde derfor ta tak i det som er vanskelig så tidlig som mulig.

I Overvinne lærer du de grunnleggende teknikkene som brukes i profesjonell terapi. Få hjelp med å håndtere stress og angst, søvnproblemer, skape bedre vaner, bygge sterkere relasjoner og forbedre din egen livskvalitet. Kombiner det gjerne med samtaler med våre psykologer, slik at du sikrer deg et trygt og effektivt behandlingsløp.

Prøv de første 7 dagene helt kostnadsfritt:

Prøv gratis
Ta kontakt!

Trenger du hjelp?

Vi har laget et behandlingsprogram til deg som kjenner stress, grubling, engstelige tanker, utmattelse, bekymring, eller tristhet.
Gi Overvinne i gave

Gi Overvinne i gave!

Det er vanskelig å vite hva du skal gjøre når noen du er glad i har det vanskelig.

Gjennom digital selvbehandling byr Overvinne på innsikten og verktøyene som trengs for å skape endring og et bedre liv.

Trenger du å snakke med en av våre psykologer?

Overvinne har også en egen klinikk som i dag består av 15 psykologer. Våre psykologer er valgt ut får å kunne tilby et bredt spekter av erfaring og spesialiteter, slik at du kan finne den hjelpen som passer for deg.

Finn din psykolog
Nordre Berggate 2, 7014 Trondheim  |  post@overvinne.no  |  Org. nr. 913820622