Ønsker du hjelp?

Overvinne har også en egen klinikkVåre psykologer er valgt ut får å kunne tilby et bredt spekter av erfaring og spesialiteter, slik at du kan finne den hjelpen som passer for deg.‍
Kom i gang nå

Effektiv krangling

Psykiske problemer kan gi fysiske symptomer

Selv de beste venner og gamle ektepar krangler. Målet bør derfor ikke være at man aldri krangler, det er urealistisk. Men man kan trene seg på å krangle mer effektivt. For de verste kranglene er der man bevisst forsøker å såre hverandre med å bruke den personlige kunnskapen man har fått gjennom vennskapet/kjærligheten. Eller der man begynner å krangle om et relativt avgrenset tema, for så å utvide temaet til alt annet. For eksempel kan en krangel som begynner om et par sokker som er slengt på gulvet lett eksplodere til å gjelde hvordan den andre er som person. Om hvor dårlig forholdet er og til trussel om skilsmisse eller brudd. 

Publisert:
22/4/2022

Det vanlig at krangler ender med en slags «våpenhvile» og at man da går rundt og leter etter grunner til å tenke stygt om eller å si noe sårende til den andre. Da blir det nesten som når det ulmer under bakken i en lyngbrann, kun en liten gnist er nok til at krangelen blusser opp igjen med full styrke. 

I etterkant ser de fleste at det er slik. Utfordringen blir å huske det når det virkelig gjelder. Ofte hjelper det heller ikke med kunnskap. Man må gjøre noe konkret. Det spiller ikke noen rolle hva man gjør, bare man gjør noe. Det kan være å reise seg og gå på toalettet, eller ta av og på seg klokka. Slike tilsynelatende enkle handlinger kan ta deg ut av den tanke- og følelsesrekka som fører til at du mister stadig mer kontroll. 

Men som det er beskrevet i «Kontrollgrafen», så hjelper det å lære av hva som er de typiske første punktene i krangelen. Vi har alle noen såre punkter, noe som særlig trigger oss. Disse kan vi faktisk bruke til å gjenkjenne at vi er i en skummel situasjon og dermed hjelpe oss til å komme ut av situasjonen. Dersom partneren din ved å klandre deg med «du får jo aldri til noen ting, du er jo bare mislykket» vanligvis treffer et sårt punkt, kan du gjøre det til ditt tegn på at du ikke svarer og bare forlater situasjonen. Slik får du vist hvor sårende det er og samtidig gi dere begge en mulighet til å ro ned situasjonen. 

Mange med sinneproblematikk har liten kontakt med følelsene sine. I verste fall kan det føre til at man eksploderer nesten uten foregående varsel. Om du er slik, så må du heller lytte til de kroppslige signalene dine. Dersom du merker at du knytter nevene eller at du kjevene dine strammer seg slik at du ikke klarer å snakke, bør det være ditt signal på å forlate rommet. 

Som ved Kontrollgrafen er det gull verdt å merke seg når man har klart å lande en krangel uten at den har blitt for hard. Da er det tid for å rose og belønne hverandre for det. Man behøver jo ikke kun å ha forsonings-sex bare etter de verste kranglene ;)

Har du problemer med angst?

Angst er en følelse de fleste av oss kjenner til. Det kan derfor være vanskelig å vite når reaksjonene våre blir så problematiske at vi bør gjøre noe med dem.

Begynn i dag

Psykiske lidelser utvikler seg ofte når man dytter unna vanskelige følelser og later som de ikke er der. Jo lengre du gjør dette, jo vanskeligere blir det å “snu skuta”. Du burde derfor ta tak i det som er vanskelig så tidlig som mulig.

I Overvinne lærer du de grunnleggende teknikkene som brukes i profesjonell terapi. Få hjelp med å håndtere stress og angst, søvnproblemer, skape bedre vaner, bygge sterkere relasjoner og forbedre din egen livskvalitet. Kombiner det gjerne med samtaler med våre psykologer, slik at du sikrer deg et trygt og effektivt behandlingsløp.

Prøv de første 7 dagene helt kostnadsfritt:

Prøv gratis
Ta kontakt!

Trenger du hjelp?

Vi har laget et behandlingsprogram til deg som kjenner stress, grubling, engstelige tanker, utmattelse, bekymring, eller tristhet.
Gi Overvinne i gave

Gi Overvinne i gave!

Det er vanskelig å vite hva du skal gjøre når noen du er glad i har det vanskelig.

Gjennom digital selvbehandling byr Overvinne på innsikten og verktøyene som trengs for å skape endring og et bedre liv.

Trenger du å snakke med en av våre psykologer?

Overvinne har også en egen klinikk som i dag består av 15 psykologer. Våre psykologer er valgt ut får å kunne tilby et bredt spekter av erfaring og spesialiteter, slik at du kan finne den hjelpen som passer for deg.

Finn din psykolog
Overvinne logo
Nordre Berggate 2, 7014 Trondheim  |  post@overvinne.no  |  Org. nr. 913820622