Test for angst

Angst er en følelse de fleste av oss kjenner til. Det er en naturlig reaksjon på stressende situasjoner, men for noen kan denne følelsen bli overveldende og påvirke dagliglivet i stor grad. GAD-7* er et populært verktøy som brukes til å vurdere alvorlighetsgraden av generell angstlidelse (GAD). Ved å svare på noen få spørsmål kan du få en indikasjon på ditt angstnivå.

Symptomene på angst og panikk påvirker mange i hverdagen siden reaksjonene ofte er veldig sterke, vanskelig å kontrollere og er ute av proporsjon med den faktiske faren. Mange starter derfor å unngå steder eller situasjoner som de vet, eller tror, fremkaller disse følelsene. For noen oppstår symptomene etter en dramatisk hendelse, mens for andre kan det oppstå uten at personen selv egentlig vet hvorfor.

NB! Selv om GAD-7 kan gi deg en forståelse av hvor alvorlig angsten din er, skal det ikke brukes som erstatning for en profesjonell diagnose. Hvis du er bekymret for din mentale helse, bør du søke hjelp fra en kvalifisert helsepersonell.

(*  Spitzer, Robert L., Kurt Kroenke, Janet B. W. Williams, and Bernd Löwe. “A Brief Measure for Assessing Generalized Anxiety Disorder: The GAD-7.” Archives of Internal Medicine 166, no. 10 (May 22, 2006): 1092. https://doi.org/10.1001/archinte.166.10.1092.  )

Hvor ofte har du vært plaget av de følgende problemene i løpet av de siste to ukene?

1
1
Følt deg nervøs, engstelig eller på tuppa
2
2
Ikke klart å stoppe eller kontrollere bekymringene
3
3
Bekymret deg for mye om ulike ting
4
4
Hatt vansker med å slappe av
5
5
Vært så rastløs av det har vært vanskelig å sitte stille
6
6
Blir lett irritert eller erget deg over ting
7
7
Følt deg redd som om noe forferdelig kunne komme til å skje
-
-
Hvis du har opplevd ett eller flere av de problemene som nevnes, i hvor stor grad har problemene gjort det vanskelig for deg å utføre arbeidet ditt, ordne med ting hjemme eller å komme overens med andre?
9
Kjønn
9
Alder
Takk for at du sendte inn dine resultater! Oppdater siden hvis du ønsker å ta testen på nytt.
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Ditt resultat

X
/21

GAD-7 Poengtolkning:

0-4: Minimal angst
Poengsummen din antyder at du sannsynligvis opplever et minimalt nivå av angst. Det er vanligvis ikke behov for videre kliniske tiltak, med mindre du har andre bekymringer eller symptomer.

5-9: Mild angst
Din poengsum ligger innenfor området for mild angst. Selv om dette kanskje ikke oppfyller kriteriene for en klinisk diagnose, kan det være lurt å være oppmerksom på hvordan du føler deg, spesielt hvis symptomene forårsaker ubehag eller forstyrrer din daglige rutine.

10-14: Moderat angst
Poengsummen din kan indikere et moderat nivå av angst. Hvis du er bekymret for hvordan du føler deg, kan det være lurt å søke råd eller vurdering fra en helseprofesjonell.

15-21: Alvorlig angst
Poengsummen din ligger innenfor området for alvorlig angst. Det anbefales sterkt at du søker hjelp eller støtte fra en helseprofesjonell hvis du føler deg slik.

Vennligst husk at GAD-7 er et verktøy for å skjerme for angstsymptomer, og ikke en endelig diagnose. Selv om den gir innsikt i alvorlighetsgraden av dine angstsymptomer, er det viktig å søke en fullstendig klinisk vurdering hvis du er bekymret for din mentale helse.

Lær hvordan du kan håndtere angst

Vi har laget appen Overvinne slik at du trygt og enkelt kan lære deg hvordan du kan håndtere angsten din.

Få hjelp nå

Angst - Symptomer, årsaker og løsninger

Personer med angstlidelser har ofte sterke og langvarige reaksjoner på hverdagslige og ufarlige situasjoner. Angstlidelser involverer gjentatte episoder med plutselige følelser av intens ubehag, frykt eller redsel som kommer plutselig og kan gå over i løpet av få minutter.

Overvinne logo
Nordre Berggate 2, 7014 Trondheim  |  post@overvinne.no  |  Org. nr. 913820622